W grudniu te nakrapiane naleśniki smażę na okrągło. Mogą być nawet świątecznym deserem

W grudniu te nakrapiane naleśniki smażę na okrągło. Mogą być nawet świątecznym deserem

Dodano: 
Naleśniki z makiem
Naleśniki z makiem Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Przepis jest banalnie prosty, a z takich naleśników można wyczarować słodkie cuda. Pasują tu różne farsze.

Naleśniki z makiem odkryłam kiedyś na jednym z jarmarków bożonarodzeniowych i od razu przepadłam. Patent jest banalnie prosty: do ciasta naleśnikowego wystarczy dodać mak. Dodaje nie tylko smaku, ale też pięknie wygląda zatopiony w cieście. To danie, które zawsze poprawia humor.

Jak zrobić naleśniki z makiem?

Tu nie ma żadnej skomplikowanej procedury. Wystarczy do ciasta naleśnikowego dodać mak. Możesz wykorzystać swój przepis na naleśniki, ja podaję swój sprawdzony od lat. W wersji z makiem te placki wychodzą wprost genialne.

O czym warto pamiętać? Przy robieniu ciasta na naleśniki ważne jest, aby dać mu odstać i dopiero smażyć placki. Przy naleśnikach z makiem przed smażeniem ponownie dobrze wymieszaj ciasto, ponieważ część maku opadnie na dno.

Przepis: Naleśniki z makiem

Pyszne naleśniki deserowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
134 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut.
  2. Smażenie naleśnikówSmaż naleśniki z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.

Z jakim farszem podawać naleśniki z makiem?

Mój faworyt i ulubiona wersja tych naleśników, to słodki farsz z twarożku, śmietanki i wanilii. To jednak nie wszystko: tak przygotowane naleśniki podaję z sosem wiśniowym (z mrożonych wiśni) i z prażonymi płatkami migdałów. Smakują po królewsku! To jednak nie jest jedyna możliwość. Naleśniki z makiem możesz podać z:

  • dżemem, najlepiej wiśniowym lub malinowym,
  • twarożkiem ze śmietaną i bakaliami,
  • z jabłkami i polewą czekoladową lub waniliową,
  • z gotową masą makową (to wersja dla wielbicieli maku w każdej postaci),
  • z kremem czekoladowo-orzechowym i świeżymi malinami,
  • z powidłami śliwkowymi,
  • z twarożkiem i jabłkami prażonymi z cynamonem.

Oczywiście to nie są jedyne możliwości, a słodkie inspiracje: możesz je traktować luźno i tworzyć własne kompozycje. Placki z makiem pokrojone w paski mogą też być oryginalnym makaronem do słodkich zup: mlecznej albo owocowej (np. takiej przygotowanej na wiśniowym kisielu).

Czytaj też:
Te budyniowe placuszki biją na głowę racuchy i naleśniki. Puszyste, mięciutkie i łatwe do zrobienia
Czytaj też:
Jak przygotować suszone owoce do potraw? Wtedy zjesz je ze smakiem i wyjdą na zdrowie