Naleśniki z makiem odkryłam kiedyś na jednym z jarmarków bożonarodzeniowych i od razu przepadłam. Patent jest banalnie prosty: do ciasta naleśnikowego wystarczy dodać mak. Dodaje nie tylko smaku, ale też pięknie wygląda zatopiony w cieście. To danie, które zawsze poprawia humor.
Jak zrobić naleśniki z makiem?
Tu nie ma żadnej skomplikowanej procedury. Wystarczy do ciasta naleśnikowego dodać mak. Możesz wykorzystać swój przepis na naleśniki, ja podaję swój sprawdzony od lat. W wersji z makiem te placki wychodzą wprost genialne.
O czym warto pamiętać? Przy robieniu ciasta na naleśniki ważne jest, aby dać mu odstać i dopiero smażyć placki. Przy naleśnikach z makiem przed smażeniem ponownie dobrze wymieszaj ciasto, ponieważ część maku opadnie na dno.
Przepis: Naleśniki z makiem
Pyszne naleśniki deserowe.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 134 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut.
- Smażenie naleśnikówSmaż naleśniki z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.
Z jakim farszem podawać naleśniki z makiem?
Mój faworyt i ulubiona wersja tych naleśników, to słodki farsz z twarożku, śmietanki i wanilii. To jednak nie wszystko: tak przygotowane naleśniki podaję z sosem wiśniowym (z mrożonych wiśni) i z prażonymi płatkami migdałów. Smakują po królewsku! To jednak nie jest jedyna możliwość. Naleśniki z makiem możesz podać z:
- dżemem, najlepiej wiśniowym lub malinowym,
- twarożkiem ze śmietaną i bakaliami,
- z jabłkami i polewą czekoladową lub waniliową,
- z gotową masą makową (to wersja dla wielbicieli maku w każdej postaci),
- z kremem czekoladowo-orzechowym i świeżymi malinami,
- z powidłami śliwkowymi,
- z twarożkiem i jabłkami prażonymi z cynamonem.
Oczywiście to nie są jedyne możliwości, a słodkie inspiracje: możesz je traktować luźno i tworzyć własne kompozycje. Placki z makiem pokrojone w paski mogą też być oryginalnym makaronem do słodkich zup: mlecznej albo owocowej (np. takiej przygotowanej na wiśniowym kisielu).
Czytaj też:
Te budyniowe placuszki biją na głowę racuchy i naleśniki. Puszyste, mięciutkie i łatwe do zrobieniaCzytaj też:
Jak przygotować suszone owoce do potraw? Wtedy zjesz je ze smakiem i wyjdą na zdrowie
