W święta nie piekę już ciężkich ciast. Ten lekki deser bez pieczenia znika ze stołu w kilka minut

W święta nie piekę już ciężkich ciast. Ten lekki deser bez pieczenia znika ze stołu w kilka minut

Dodano: 
Tiramisu z matchą i pistacjami
Tiramisu z matchą i pistacjami Źródło: Shutterstock / Amallia Eka
Zapomnij o ciężkich, korzennych wypiekach na święta. Ten zielony deser to hit, który zaskakuje smakiem i znika jako pierwszy.

Przez lata byłem wierny piernikom i makowcom. Aż pewnego roku, z czystej ciekawości, zrobiłem tiramisu, ale zamiast kawy użyłem zielonej herbaty matcha. Zaskoczył mnie ten smak, delikatna goryczka herbaty, słodycz kremu i chrupiące pistacje. Teraz to mój popisowy deser na święta, bo jest lekki i zupełnie inny.

Jak zrobić tiramisu z matchą i pistacjami?

Kluczem do idealnego smaku jest balans. Mocna, lekko gorzka herbata matcha, słodki i aksamitny krem z mascarpone oraz chrupiące, słone pistacje. Używam tradycyjnej, włoskiej bazy na krem z surowych jajek, która nadaje mu niezrównanej lekkości.

Ważne jest, by matcha była dobrej jakości i dokładnie rozmieszana w gorącej wodzie, żeby nie było grudek. Poncz do nasączania biszkoptów musi być całkowicie ostudzony. Zawsze dodaję do niego odrobinę białej czekolady, jej słodycz genialnie łagodzi goryczkę herbaty. Drugi patent to pistacje. Nie tylko posypuję nimi wierzch, ale też dodaję warstwę do środka, co daje fantastyczny, chrupiący efekt.

Jeśli chcesz, by deser był jeszcze bardziej wykwintny, do kremu możesz dodać odrobinę likieru migdałowego lub pomarańczowego. A zamiast pistacji świetnie sprawdzą się też prażone migdały.

Przepis: Tiramisu z matchą i pistacjami

Nowoczesna wersja włoskiego klasyka, z zieloną herbatą i chrupiącymi pistacjami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
526 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g podłużnych biszkoptów (savoiardi)
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g łuskanych pistacji
  • 10 g herbaty matcha w proszku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremu i ponczuZaparz matchę w 300 ml gorącej wody (ok. 80°C) i całkowicie ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj stopniowo mascarpone, miksując na małych obrotach. W osobnej misce ubij białka na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.
  2. Składanie deseruBiałą czekoladę i pistacje grubo posiekaj. Biszkopty zanurzaj błyskawicznie w ostudzonej matchy i układaj na dnie naczynia. Przykryj połową kremu, posyp połową czekolady i pistacji. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów.
  3. WykończeniePrzykryj biszkopty resztą kremu. Wierzch posyp pozostałą czekoladą i pistacjami. Wstaw do lodówki na całą noc.

Trzy inne wersje tiramisu, którymi zaskoczysz gości

Jeśli pokochałeś tę metodę, ale chcesz spróbować czegoś nowego, ta sama kremowa baza jest idealna do innych, równie pysznych wariacji.

  • Tiramisu cytrynowe (Limoncello) – idealne na przełamanie ciężkich, świątecznych smaków. Zamiast matchy, nasącz biszkopty w syropie z wody, cukru i soku z cytryny z dodatkiem likieru Limoncello. Do kremu dodaj startą skórkę z cytryny. To niezwykle świeża i aromatyczna wersja.
  • Tiramisu z solonym karmelem – to nowoczesne i uzależniające połączenie. Zamiast matchy, użyj klasycznego ponczu z kawy, ale między warstwy kremu i biszkoptów wylej cienką warstwę domowego lub gotowego sosu z solonego karmelu. Słono-słodki smak idealnie komponuje się z goryczką kawy.
  • Tiramisu pomarańczowo-czekoladowe – świąteczna klasyka w nowej formie. Biszkopty nasącz w mocnej kawie z dodatkiem likieru pomarańczowego. Do kremu mascarpone dodaj 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, a na wierzch, oprócz kakao, zetrzyj skórkę ze świeżej pomarańczy.

Czytaj też:
Ten świąteczny piernik zawsze wychodzi mięciutki. Sekret tkwi w popularnym napoju, który dodaję do ciasta
Czytaj też:
Zamiast strucli z makiem serwuję eleganckie babeczki. Proste, szybkie, pyszne