Nie są zbyt słodkie, a doskonale zastępują słodycze. Te kulki robię z lekkostrawnego składnika

Nie są zbyt słodkie, a doskonale zastępują słodycze. Te kulki robię z lekkostrawnego składnika

Dodano: 
Kule ryżowo-kokosowe
Kule ryżowo-kokosowe Źródło: Shutterstock / Marina Nabatova
Ochotę na słodkie zaspokajam delikatnie słodkim deserem. Robię go szybko z prostego, lekkostrawnego składnika. Tę przekąskę można jeść bez większych wyrzutów sumienia. Gorąco ją wam polecam.

Te słodkie kulki doskonale zastąpią kaloryczne i niezbyt zdrowe słodycze. Robię je przede wszystkim z ryżu i wiórków kokosowych. Są delikatne, miękkie i aromatyczne, inspirowane deserami azjatyckimi i pralinkami kokosowymi. Są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też kosztują grosze. Warto więc poświęcić pół godziny na ich przygotowanie.

Z jakiego ryżu zrobić słodkie kule?

Do przygotowania tych słodkich kulek najlepiej jest wykorzystać ryż kleisty (glutinous rice, sticky rice). Można go kupić w niektórych supermarketach, a czasem nawet w dyskontach. Jest to specjalny rodzaj ryżu o wysokiej zawartości skrobi, która po ugotowaniu robi się lepka i elastyczna. Ryż ten jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej również do przygotowywania deserów, ciasteczek ryżowych czy mochi. Jeśli nie uda wam się kupić ryżu kleistego, możecie wykorzystać ryż do sushi. Skleja się o wiele lepiej, niż klasyczny ryż.

Jak przygotować ryżowo-kokosowe kule na przekąskę?

Przygotowanie tych deserowych kul należy zacząć od ugotowania ryżu kleistego. By kule były słodkawe i aromatyczne, nie gotuje się go jednak w wodzie, a w mieszance mleczka kokosowego i wody z dodatkiem cukru i szczypty soli. Potem jeszcze ciepły ryż miesza się z wiórkami kokosowymi i aromatem, a po przestudzeniu formuje z masy kulki. Na koniec obtacza się je w wiórkach kokosowych, a potem schładza, by stwardniały.

Przepis: Kule ryżowo-kokosowe

Zdrowa, słodka przekąska z ryżu i kokosa

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kleistego ryżu lub ryżu do sushi
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych + dodatkowe do obtoczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuRyż wypłucz kilkakrotnie, aż woda będzie prawie czysta. Wlej do garnka mleczko kokosowe i wodę, dodaj cukier i sól. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu 10–15 min, aż wchłonie płyn. Przykryj i odstaw na 10 minut, żeby zmiękł i stał się klejący.
  2. Dodawanie składnikówDo jeszcze ciepłego ryżu dodaj wiórki kokosowe i wanilię. Dokładnie wymieszaj, odstaw do lekkiego przestudzenia.
  3. Formowanie i schładzanieŁyżką nabieraj porcje masy ryżowej i formuj z niej kulki. Każdą obtocz w wiórkach kokosowych. Kulki schładzaj 2-3 godziny w lodówce, by stwardniały i nabrały struktury pralinek.

Inne warianty smakowe przekąski

Smak tych ryżowo-kokosowych kul możecie odmienić w bardzo prosty sposób. Wystarczy np. dodać do masy łyżkę ciemnego kakao, obtoczyć kulki w kakao, dodać do masy posiekane suszone mango czy ananas. Dobrym pomysłem jest też zastąpienie cukru miodem i dodanie do masy odrobiny mielonego cynamonu. Dodatkowo w środku każdej kulki można zamknąć orzeszek laskowy. Wcześniej orzechy warto podprażyć na suchej patelni i zetrzeć z nich brązową skórkę.

Czytaj też:
Zwykłe herbatniki i trzy kremowe warstwy. To ciasto bez pieczenia znika u mnie jako pierwsze
Czytaj też:
Ten blok czekoladowy pokochała cała rodzina. Jeden dodatek sprawia, że przyjemnie chrupie