Te słodkie kulki doskonale zastąpią kaloryczne i niezbyt zdrowe słodycze. Robię je przede wszystkim z ryżu i wiórków kokosowych. Są delikatne, miękkie i aromatyczne, inspirowane deserami azjatyckimi i pralinkami kokosowymi. Są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też kosztują grosze. Warto więc poświęcić pół godziny na ich przygotowanie.
Z jakiego ryżu zrobić słodkie kule?
Do przygotowania tych słodkich kulek najlepiej jest wykorzystać ryż kleisty (glutinous rice, sticky rice). Można go kupić w niektórych supermarketach, a czasem nawet w dyskontach. Jest to specjalny rodzaj ryżu o wysokiej zawartości skrobi, która po ugotowaniu robi się lepka i elastyczna. Ryż ten jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej również do przygotowywania deserów, ciasteczek ryżowych czy mochi. Jeśli nie uda wam się kupić ryżu kleistego, możecie wykorzystać ryż do sushi. Skleja się o wiele lepiej, niż klasyczny ryż.
Jak przygotować ryżowo-kokosowe kule na przekąskę?
Przygotowanie tych deserowych kul należy zacząć od ugotowania ryżu kleistego. By kule były słodkawe i aromatyczne, nie gotuje się go jednak w wodzie, a w mieszance mleczka kokosowego i wody z dodatkiem cukru i szczypty soli. Potem jeszcze ciepły ryż miesza się z wiórkami kokosowymi i aromatem, a po przestudzeniu formuje z masy kulki. Na koniec obtacza się je w wiórkach kokosowych, a potem schładza, by stwardniały.
Przepis: Kule ryżowo-kokosowe
Zdrowa, słodka przekąska z ryżu i kokosa
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kleistego ryżu lub ryżu do sushi
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki wiórków kokosowych + dodatkowe do obtoczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuRyż wypłucz kilkakrotnie, aż woda będzie prawie czysta. Wlej do garnka mleczko kokosowe i wodę, dodaj cukier i sól. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu 10–15 min, aż wchłonie płyn. Przykryj i odstaw na 10 minut, żeby zmiękł i stał się klejący.
- Dodawanie składnikówDo jeszcze ciepłego ryżu dodaj wiórki kokosowe i wanilię. Dokładnie wymieszaj, odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Formowanie i schładzanieŁyżką nabieraj porcje masy ryżowej i formuj z niej kulki. Każdą obtocz w wiórkach kokosowych. Kulki schładzaj 2-3 godziny w lodówce, by stwardniały i nabrały struktury pralinek.
Inne warianty smakowe przekąski
Smak tych ryżowo-kokosowych kul możecie odmienić w bardzo prosty sposób. Wystarczy np. dodać do masy łyżkę ciemnego kakao, obtoczyć kulki w kakao, dodać do masy posiekane suszone mango czy ananas. Dobrym pomysłem jest też zastąpienie cukru miodem i dodanie do masy odrobiny mielonego cynamonu. Dodatkowo w środku każdej kulki można zamknąć orzeszek laskowy. Wcześniej orzechy warto podprażyć na suchej patelni i zetrzeć z nich brązową skórkę.
Czytaj też:
Zwykłe herbatniki i trzy kremowe warstwy. To ciasto bez pieczenia znika u mnie jako pierwszeCzytaj też:
Ten blok czekoladowy pokochała cała rodzina. Jeden dodatek sprawia, że przyjemnie chrupie
