To smak mojego dzieciństwa – prosty, a jednocześnie wyjątkowy. Przygotujesz go z kilku prostych składników, a efekt zachwyci każdego! Mus z kaszy manny i owoców to domowa alternatywa dla sklepowych deserów mlecznych i musów owocowych – o wiele zdrowsza, bardziej sycąca i bez sztucznych dodatków. Można traktować go jako deser, drugie śniadanie lub lekką kolację. Dzięki pożywnym składnikom działa korzystnie na odporność, układ krążenia, trawienie oraz kondycję skóry i włosów.
Jakie owoce pasują do musu z kaszy manny?
Mus z kaszy manny robię z dodatkiem różnych owoców sezonowych. Doskonale z delikatnym smakiem grysiku komponują się maliny, jeżyny, borówki, jagody leśne, czerwone, czarne i białe porzeczki, poziomki, truskawki, brzoskwinie, nektarynki, morele oraz owoce egzotyczne, m.in. banany, ananas czy mango.
Do kaszy manny można również dodać zmiksowane owoce mrożone (polecam wcześniej je rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku, a sok wykorzystać do polania deseru przed podaniem) oraz musy i przeciery owocowe (opcjonalnie dżem lub konfiturę).
Jak przygotować mus z kaszy manny i owoców?
Przygotowanie musu jest banalnie proste. Wystarczy ugotować kaszę mannę na wodzie, mleku, napoju roślinnym lub soku owocowym, a następnie wystudzić. Aby na powierzchni kaszy nie utworzył się gęsty kożuch, po ugotowaniu przykrywam ją folią spożywczą – folię należy docisnąć do powierzchni kaszy.
Wystudzoną kaszę miksuję ze świeżymi owocami i łączę z ubitą na sztywno śmietanką kremówką. Dodanie śmietanki sprawia, że deser zyskuje wyjątkowo kremową konsystencję. Moja receptura uwzględnia przygotowanie musu z dodatkiem aromatycznych owoców jagodowych. Z proporcji w przepisie składników przygotujesz 6 porcji deseru w miseczkach lub pucharkach.
Przepis: Mus z kaszy manny i owoców
Deser o aksamitnej konsystencji i słodyczy przełamanej soczystą owocową nutą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 100 g kaszy manny
- 600 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g malin
- 80 g jeżyn
- 80 g czerwonych porzeczek
- 100 g truskawek
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyDoprowadź do wrzenia 300 ml wody. Do pozostałej wody wsyp kaszę mannę i wymieszaj. Do gotującej się wody dodaj cukier i kaszę. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż kasza zmięknie (około 5 minut). Gotową kaszę przykryj folią i odstaw, aby wystygła.
- Przygotowanie dodatkówOwoce umyj i osusz. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
- Połączenie składnikówDo zimnej kaszy dodaj owoce i zmiksuj (możesz również przygotować mus owocowy w osobnym naczyniu i wymieszać go z kaszą). Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę w kaszę mannę z owocami.
- SerwowaniePrzełóż mus do miseczek i udekoruj świeżymi owocami.
Wskazówka: ilość cukru możesz dopasować do indywidualnych preferencji, dosładzając deser cukrem pudrem lub miodem po połączeniu kaszy z owocami i śmietanką kremówką.
Inne wersje musu z kaszy manny
Deser można podawać z różnymi dodatkami. Moja rodzina bardzo lubi ten przysmak nie tylko w wersji z owocami jagodowymi, ale także z:
- sosem czekoladowym,
- prażonymi pistacjami i kremem pistacjowym,
- prażonymi orzechami arachidowymi i masłem orzechowym,
- kajmakiem i prażonymi orzechami laskowymi,
- prażonymi migdałami i drobno posiekaną białą czekoladą,
- prażonymi orzechami włoskimi i drobno posiekaną gorzką czekoladą,
- kandyzowanymi jabłkami lub gruszkami z cynamonem i mielonymi goździkami,
- domowym sokiem malinowym
- musem z mango.
Czytaj też:
To ciasto pachnie dzieciństwem. Kruche, maślane i z dżemem, znika zanim zdąży wystygnąćCzytaj też:
Ten deser z piekarnika ostatnio robi u mnie furorę. Jest banalnie prosty, a smakuje, jak z restauracji
