Ten aksamitny deser robię z taniego składnika, który każdy ma w szafce. Słodki, lekki i zdrowy

Ten aksamitny deser robię z taniego składnika, który każdy ma w szafce. Słodki, lekki i zdrowy

Dodano: 
Mus z kaszy manny i owoców
Mus z kaszy manny i owoców Źródło: Shutterstock / Irina Meliukh
Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy deser? Mus z kaszy manny z owocami to świetne rozwiązanie. To lekkie i kremowe danie, które szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego.

To smak mojego dzieciństwa – prosty, a jednocześnie wyjątkowy. Przygotujesz go z kilku prostych składników, a efekt zachwyci każdego! Mus z kaszy manny i owoców to domowa alternatywa dla sklepowych deserów mlecznych i musów owocowych – o wiele zdrowsza, bardziej sycąca i bez sztucznych dodatków. Można traktować go jako deser, drugie śniadanie lub lekką kolację. Dzięki pożywnym składnikom działa korzystnie na odporność, układ krążenia, trawienie oraz kondycję skóry i włosów.

Jakie owoce pasują do musu z kaszy manny?

Mus z kaszy manny robię z dodatkiem różnych owoców sezonowych. Doskonale z delikatnym smakiem grysiku komponują się maliny, jeżyny, borówki, jagody leśne, czerwone, czarne i białe porzeczki, poziomki, truskawki, brzoskwinie, nektarynki, morele oraz owoce egzotyczne, m.in. banany, ananas czy mango.

Do kaszy manny można również dodać zmiksowane owoce mrożone (polecam wcześniej je rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku, a sok wykorzystać do polania deseru przed podaniem) oraz musy i przeciery owocowe (opcjonalnie dżem lub konfiturę).

Jak przygotować mus z kaszy manny i owoców?

Przygotowanie musu jest banalnie proste. Wystarczy ugotować kaszę mannę na wodzie, mleku, napoju roślinnym lub soku owocowym, a następnie wystudzić. Aby na powierzchni kaszy nie utworzył się gęsty kożuch, po ugotowaniu przykrywam ją folią spożywczą – folię należy docisnąć do powierzchni kaszy.

Wystudzoną kaszę miksuję ze świeżymi owocami i łączę z ubitą na sztywno śmietanką kremówką. Dodanie śmietanki sprawia, że deser zyskuje wyjątkowo kremową konsystencję. Moja receptura uwzględnia przygotowanie musu z dodatkiem aromatycznych owoców jagodowych. Z proporcji w przepisie składników przygotujesz 6 porcji deseru w miseczkach lub pucharkach.

Przepis: Mus z kaszy manny i owoców

Deser o aksamitnej konsystencji i słodyczy przełamanej soczystą owocową nutą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g kaszy manny
  • 600 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 100 g malin
  • 80 g jeżyn
  • 80 g czerwonych porzeczek
  • 100 g truskawek

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyDoprowadź do wrzenia 300 ml wody. Do pozostałej wody wsyp kaszę mannę i wymieszaj. Do gotującej się wody dodaj cukier i kaszę. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż kasza zmięknie (około 5 minut). Gotową kaszę przykryj folią i odstaw, aby wystygła.
  2. Przygotowanie dodatkówOwoce umyj i osusz. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
  3. Połączenie składnikówDo zimnej kaszy dodaj owoce i zmiksuj (możesz również przygotować mus owocowy w osobnym naczyniu i wymieszać go z kaszą). Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę w kaszę mannę z owocami.
  4. SerwowaniePrzełóż mus do miseczek i udekoruj świeżymi owocami.

Wskazówka: ilość cukru możesz dopasować do indywidualnych preferencji, dosładzając deser cukrem pudrem lub miodem po połączeniu kaszy z owocami i śmietanką kremówką.

Inne wersje musu z kaszy manny

Deser można podawać z różnymi dodatkami. Moja rodzina bardzo lubi ten przysmak nie tylko w wersji z owocami jagodowymi, ale także z:

  • sosem czekoladowym,
  • prażonymi pistacjami i kremem pistacjowym,
  • prażonymi orzechami arachidowymi i masłem orzechowym,
  • kajmakiem i prażonymi orzechami laskowymi,
  • prażonymi migdałami i drobno posiekaną białą czekoladą,
  • prażonymi orzechami włoskimi i drobno posiekaną gorzką czekoladą,
  • kandyzowanymi jabłkami lub gruszkami z cynamonem i mielonymi goździkami,
  • domowym sokiem malinowym
  • musem z mango.

Czytaj też:
To ciasto pachnie dzieciństwem. Kruche, maślane i z dżemem, znika zanim zdąży wystygnąć
Czytaj też:
Ten deser z piekarnika ostatnio robi u mnie furorę. Jest banalnie prosty, a smakuje, jak z restauracji