Nie wszystkie desery ociekają cukrem i tłuszczem. Są też takie słodkie przysmaki, jak ten. Zjada się go z wielką przyjemnością, bo ma wyważony smak, zróżnicowaną strukturę i jest bardzo soczysty. Do jego przygotowania używam jesiennych owoców i kilku dodatków.
Jakie gruszki są najlepsze do zapiekania?
Do pieczenia najlepiej wybierać twarde, jędrne i mało soczyste gruszki. Właśnie takie nie rozpadną się w piekarniku. Najlepsze odmiany to:
- Konferencja – najpopularniejsza, bardzo dobrze trzyma kształt.
- Lukasówka – twardsza, idealna do obróbki termicznej.
- Rocha – słodka, ale stabilna w pieczeniu.
Gruszki przeznaczone do zapiekania można obrać, ale nie jest to konieczne. Ważniejsze jest, by po przekrojeniu na pół usunąć z nich gniazda i w ten sposób przy okazji zrobić miejsce na słodki farsz.
Jak zrobić zapiekane gruszki na deser?
Gdy już macie przygotowane gruszki, czas ruszać dalej z przygotowaniem tego prostego deseru. Należy posiekać orzechy i wymieszać je z granolą i cynamonem. Tak przygotowanym farszem napełnia się gruszki, a potem całość polewa syropem klonowym lub miodem i wstawia do piekarnika. Wystarczy ok. 20-25 minut pieczenia, by podać deser na stół.
Przepis: Zapiekane gruszki
Gruszki ze słodkim nadzieniem na deser
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże, twarde gruszki lub 4 mniejsze
- sok z cytryny
- 2 łyżki orzechów włoskich lub laskowych
- 4 łyżki granoli lub płatków owsianych
- 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie gruszekRozgrzej piekarnik do 180°C. Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż gniazda nasienne. Wnętrze skrop sokiem z cytryny.
- Nadziewanie i zapiekaniePosiekane orzechy wymieszaj z granolą i cynamonem. Farszem napełnij gruszki, polej miodem. Piecz ok. 25 minut, aż będą miękkie.
Wskazówka: Gruszki można zapiekać ok. 15 minut pod przykryciem, a potem odkryć je, zwiększyć nieco temperaturę i delikatnie zrumienić z wierzchu.
Jak podać zapiekane gruszki?
Zapiekane gruszki można podać na kilka sposobów. Doskonale będą smakować w zestawieniu z jogurtem naturalnym lub skyrem, a w bardziej eleganckiej wersji z sosem waniliowym, kremem mascarpone czy karmelem. Można też je podać udekorowane bitą śmietaną lub z gałką lodów śmietankowych albo waniliowych. Świetnym dopełnieniem tego deseru będzie czekolada deserowa roztopiona z odrobiną słodkiej śmietanki.
Czytaj też:
Kroję jabłka i podsmażam na patelni. To jeden ze smaczniejszych i zdrowszych deserów, jaki znamCzytaj też:
Do tego deseru bez pieczenia mam wielki sentyment. Zajadałam się nim w dzieciństwie
