Czy jest coś lepszego o poranku niż zapach piekących się, słodkich bułeczek? Drożdżówki z jabłkami i serem z naszego przepisu mogą być słodkim śniadaniem, deserem czy słodką przekąską w ciągu dnia. Ich przygotowanie nie jest trudne, a jeśli do wyrabiania ciasta użyjesz robota, nie napracujesz się wiele.
Jak zrobić drożdżówki z jabłkami i serem?
Przygotowanie domowych drożdżówek z jabłkami i serem wymaga nieco czasu, bo ciasto potrzebuje czasu na wyrastanie, ale dla tego efektu warto czekać. Ciasto drożdżowe warto dobrze wyrobić. Można to zrobić ręcznie, ale jeśli masz możliwość skorzystania z robota z hakiem do wyrabiania, to można powiedzieć, że ciasto zrobi się samo. Masę serową można zrobić ze zwykłego twarogu (jak w przepisie), ale można też wykorzystać ser z wiaderka. Wówczas jednak masa może wyjść nieco rzadsza. Do przygotowania bułeczek możesz wykorzystać dowolne jabłka: te z czerwoną skórką dodatkowo będą miały walor dekoracyjny (ale jeśli chcesz, jabłka mogą być też obrane).
Przepis: Drożdżowe bułeczki z jabłkami
Pomysł na domowe drożdżówki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 471 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
na masę serową:
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
- 2 jabłka
- 6 łyżek płatków migdałowych
- 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej resztę mąki i rozpuść i przestudź masło. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, poświęć na to ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Robienie nadzieniaSer przepuść przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i wymieszaj wszystko. Jabłka pokrój na półplasterki
- Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce i wypełnij masą serową. Ułóż na niej plasterki jabłek. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp wszystko migdałami. Piecz 25 minut.
Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Drożdżówki w wersji z kruszonką
Jeśli lubisz kruszonkę, śmiało posyp przed pieczeniem drożdżówki z naszego przepisu dowolną kruszonką. Jak zrobić kruszonkę? To proste. Tu warto zapamiętać jedną prostą zasadę dotyczącą proporcji kruszonki, a zawsze wyjdzie idealna: to 2:1:1 (odpowiednio: mąka, masło, cukier). Znając tę zasadę, możesz wyliczyć składniki kruszonki. To może być np. 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Do kruszonki można wykorzystać także cukier brązowy, cukier waniliowy albo dodać mąkę migdałową. Możesz dodać także skórkę otartą z cytrusów. Jeśli kruszonki wyjdzie za dużo, możesz ją zamrozić i wykorzystać następnym razem.
Czytaj też:
Te muffinki w piekarni kosztowałyby majątek. Zrób je sam i poczuj prawdziwy jesienny smakCzytaj też:
Placuszki z serka wiejskiego są tak nieziemskie, że nieważne co dodasz. Znikają ze stołu jak błyskawic