Nic nie zagniatam, nic nie miksuję. Mam inny sposób na najlepszą szarlotkę na świecie

Nic nie zagniatam, nic nie miksuję. Mam inny sposób na najlepszą szarlotkę na świecie

Dodano: 
Szarlotka sypana
Szarlotka sypana Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Trudno uwierzyć, że można zrobić ciasto bez zagniatania i bez miksowania. Jeszcze trudniej uwierzyć, że tak pyszne ciasto może powstać po wsypaniu do formy kilku składników. Kto jeszcze nie zna, musi ją poznać: oto królowa ciast z jabłkami – szalotka sypana!

Szalotka sypana to ciasto, które przed upieczeniem wcale ciasta nie przypomina. Nie ma tu bowiem żadnej masy typu ciasto kruche, ucierane czy biszkoptowe. A mimo to po upieczeniu powstaje coś wspaniałego. Ten wypiek charakteryzuje się doskonałym smakiem, kruchością, lekkością i soczystością. Przygotujcie go raz, a nie pożałujecie!

Jakie jabłka wybrać na szarlotkę sypaną?

Na szarlotkę sypaną, podobnie jak i na inne szarlotki, najlepiej sprawdzą się odmiany jabłek o kwaskowym smaku. O tej porze roku najlepiej sięgnąć po antonówki lub szarą renetę. Jabłka te są wprost idealne do ciast, bo oprócz odpowiedniego smaku mają też delikatną konsystencję. Po upieczeniu pięknie bowiem się rozpadają, przybierając postać jednolitej, jabłkowej masy.

Zdecydowanie odradzam wybieranie pierwszych, lepszych owoców, które często są jabłkami deserowymi. Te są zbyt słodkie i po upieczeniu wychodzą mdłe i bez wyrazu. Często też są zbyt twarde i nie rozpadają się po upieczeniu.

Jak zrobić ekspresową szarlotkę sypaną?

Szarlotka sypana należy do ekspresowych wypieków. Nie trzeba do niej bowiem przygotowywać żadnego ciasta. Wystarczy tylko zetrzeć jabłka, a potem przesypać je mieszanką sypkich składników. Całą robotę robi tu masło, którym posypuje się wierzch tego przekładańca. Przenikając przez jego warstwy, nawilża je i łączy, dodając też smaku.

Sypkimi składnikami użytymi do tego ciasta są: mąka, kasza manna, proszek do pieczenia i cukier. Kasza manna też pełni tu ważną rolę, bo wchłaniając sok z jabłek, pęcznieje i pomaga połączyć wszystkie składniki.

Przepis: Ekspresowa szarlotka sypana

Warstwy jabłek przesypywane sypkimi składnikami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 200 g masła
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówW misce wymieszaj kaszę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj z sokiem z cytryny i z cynamonem.
  2. Układanie warstwBlachę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp ⅓ suchej mieszanki, rozłóż połowę jabłek. Posyp je połową pozostałej mieszanki, wyłóż resztę jabłek, posyp pozostałą mieszanką.
  3. PieczenieZimne masło zetrzyj, posyp nim wierzch ciasta. Piecz je ok. 50-60 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Poszczególnych warstw ciasta nie należy ugniatać, ani wyrównywać. Dzięki temu masło lepiej przeniknie przez wszystkie warstwy.

Jak podać szarlotkę sypaną?

Szarlotkę sypaną najlepiej podać, gdy przestygnie. Wtedy bowiem da się kroić na ładne kawałki. U mnie rzadko udaje jej się doczekać do tego etapu, bo zwykle wcześniej zostaje wyjedzona łyżką. Najlepiej bowiem smakuje, gdy jest jeszcze ciepła. Warto ją podać z kulką lodów śmietankowych lub udekorowana bitą śmietaną.

Czytaj też:
Szarlotka czy jabłecznik? Ta różnica potrafi zmienić smak całego ciasta
Czytaj też:
Szarlotka z bezą to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Trzy warstwy tworzą deser idealny