Zdrowe słodycze nie muszą smakować jak tektura! Pieguski z czekoladą bez mąki to jeden ze słodkich wypieków, które choć zdrowe, mają obłędny smak. Poniższy przepis świetnie sprawdzi się nie tylko na diecie redukcyjnej, ale także jest odpowiedni dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.
Czym zastąpić mąkę pszenną w słodkich wypiekach?
Biała mąka pszenna nie ma wysokich wartości odżywczych. Stanowi źródło węglowodanów prostych oraz zawiera gluten, który wielu osobom szkodzi. Można zastąpić ten składnik różnymi zamiennikami – i co ważne – zdrową, pełną witamin, minerałów i błonnika pokarmowego „mąkę” można przygotować samodzielnie. Najbardziej popularne zamienniki białej mąki to:
- mąka migdałowa,
- zmielone na pył orzechy laskowe, włoskie, pistacje,
- zmielone na pył płatki owsiane zwykłe lub górskie (jeżeli nie możesz spożywać glutenu, sprawdź, czy owies użyty do produkcji płatków nie pochodzi z upraw zanieczyszczonych tym białkiem roślinnym).
W moim przepisie zastąpiłem białą mąkę zmielonymi migdałami oraz orzechami laskowymi.
Jak przygotować pieguski z czekoladą bez mąki?
Przygotowanie piegusków z czekoladą bez mąki jest proste i szybkie. Ciasto przygotowuję na bazie uprażonych na suchej patelni oraz zmielonych na pył migdałów i orzechów laskowych w proporcji 2:1 (możesz też użyć samych migdałów lub orzechów laskowych). Do ciasta dodaję zimne masło, zimne jajka, ekstrakt waniliowy, miód oraz czekoladowe kropelki. Możesz użyć również posiekanej na małe kawałki czekolady.
Samo przygotowanie ciasta nie wymaga żadnego wysiłku – wystarczy umieścić składniki w misce i szybko wyrobić ręcznie lub mikserem jednolite ciasto oraz dodać czekoladowe kropelki. Tak przygotowane ciasto schładzam przez około 60 minut, a następnie formuję pieguski.
Przepis: Pieguski z czekoladą bez mąki
Pyszne ciasteczka z orzechowo-waniliową nutą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 107 w każdej porcji
Składniki
- 250 g zmielonych na pył migdałów
- 125 g zmielonych na pył orzechów laskowych
- 190 g zimnego masła
- 3 małe jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Dodatkowo:
- 100 g czekoladowych kropelek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW dużej misce umieść zmielone migdały, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, miód, ekstrakt waniliowy, pokrojone w małą kostkę masło i jajka. Szybko wyrób składniki, dodaj czekoladowe kropelki i wymieszaj. Wskazówka: możesz odłożyć nieco czekoladowych kropelek do dekoracji uformowanych ciasteczek.
- Chłodzenie ciastaPrzykryj miskę folią spożywczą i wstaw na około 1 godzinę do lodówki.
- Formowanie pieguskówZ zimnego ciasta uformuj wałek i podziel go na 40 porcji (możesz też upiec mniej większych ciastek). Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz ją na placek o średnicy około 3 cm.
- PieczenieUłóż ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe ciasta wyjmij z piekarnika i wystudź.
Pieguski z czekoladą bez mąki podaję do kawy i herbaty oraz jako słodką przekąskę na drugie śniadanie i podwieczorek.
Czytaj też:
To ciasto budyniowe bez pieczenia to czysta rozkosz. Robię je w 30 minut, ale znika jeszcze szybciejCzytaj też:
Te słodkie ośmiorniczki robię w mniej niż 30 minut. Wystarczy gotowe ciasto i popularny krem