Klasyczne cynamonki to bułeczki przygotowywane z ciasta drożdżowego. Charakterystyczne jest nie tylko aromatyczne nadzienie, ale też ich formowanie. Ciasto trzeba rozwałkować na prostokątny płat, posmarować roztopionym masłem, a potem posypać obficie mieszanką cukru i cynamonu. Po zwinięciu powstały rulon kroi się w plastry, dzięki czemu ciastka mają kształt ślimaczków.
Inne wersje cynamonek
Jeśli chcecie szybciej zrobić cynamonki, sięgnijcie po gotowe ciasto. Tu polecam ciasto francuskie, które co prawda nie jest tak miękkie, jak drożdżowe, ale za to po upieczeniu zachwyca chrupkością i delikatnością. Gotowy arkusz ciasta wystarczy tylko nadziać, zwinąć i pokroić w plastry.
Cynamonki możecie też przygotować z ciasta kruchego. Robi się je szybciej niż drożdżowe, bo nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Ciasteczka wychodzą delikatne i kruche, ale też o charakterystycznym aromacie.
Jak zrobić wilgotne cynamonki?
Moja wersja cynamonek jest z ciasta drożdżowego, ale wychodzi przyjemnie wilgotna. To dlatego, że modyfikuję nieco nadzienie. Rezygnuję z masła i cukru i zastępuję je powidłami śliwkowymi. Te z kolei mieszam ze sporym dodatkiem mielonego cynamonu. Otrzymaną masą smaruję płat ciasta i dalej robię wszystko tak samo, jak w klasycznych cynamonkach.
Cynamon doskonale podkreśla smak powideł śliwkowych, a powidła z kolei świetnie nawilżają ciasto. Ciasto smaruję dosyć grubą warstwą powideł, bo dzięki temu ciastka zyskują nie tylko pożądaną wilgotność, ale też kwaskowo-słodki smak i efektowny wygląd.
Przepis: Cynamonki z powidłami
Wilgotne, aromatyczne cynamonki z dodatkiem powideł śliwkowych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 305 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 80 g masła
Na nadzienie:
- ok. 300 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Dodaj jajko roztrzepane z ciepłym mlekiem. Składniki wymieszaj do połączenia, a potem krótko wyrób. Dodaj stopione, ciepłe masło, wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Przykryj je ściereczką, odstaw na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Formowanie ciastekPowidła lekko podgrzej, wymieszaj z cynamonem. Ciasto ponownie wyrób, rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmaruj je powidłami, zwiń wzdłuż dłuższego boku w rulon. Rulon pokrój w plastry o szerokości ok. 1,5-2 cm.
- PieczenieOtrzymane plastry ciasta ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką, pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciastka piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będą złociste.
Wskazówka: Jeśli sięgacie po drożdże świeże, najpierw przygotujcie z nich rozczyn.
Jak udekorować cynamonki?
Pokrojone w plastry rulony nadzianego ciasta układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przekrojem do góry. Dzięki temu po upieczeniu ciastka wyglądają bardzo apetycznie. Tak naprawdę nie potrzebują żadnej dekoracji. Jeśli jednak chcecie, możecie ozdobić je lukrem. Najlepiej polejcie wierzch ciastek cienkimi smużkami lukru.
Czytaj też:
Te słodkie ośmiorniczki robię w mniej niż 30 minut. Wystarczy gotowe ciasto i popularny kremCzytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 2 torebki budyniu. Te proste, pyszne ciastka powstają w pół godziny