Robię je bez grama cukru i mąki. Te owsiane koszyczki to mój hit na szybki deser

Robię je bez grama cukru i mąki. Te owsiane koszyczki to mój hit na szybki deser

Dodano: 
Owsiane koszyczki z twarożkiem
Owsiane koszyczki z twarożkiem Źródło: Shutterstock / Nataliia Karabin
Zastanawiasz się co przegotować na deser lub przekąskę? Jeżeli ma być szybko, zdrowo i bez wielkiego wysiłku, to polecam owsiane koszyczki z twarożkiem. Zapraszam po przepis.

Owsiane koszyczki z twarożkiem są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy, minerały oraz białko. Ten deser i sycąca przekąska w jednym idealnie sprawdza się na co dzień i od święta. Pracy podczas przygotowywania jest niewiele, a smak i wygląd zachwycają.

W czym upiec owsiane koszyczki?

Owsiane koszyczki najlepiej piec w formie do muffinek (metalowej z nieprzywierającą powłoką lub silikonowej), którą można dodatkowo wyłożyć papilotkami, co ułatwi wyjmowanie gotowych koszyczków. Same papilotki nie sprawdzą się jako foremki, bo są niestabilne.

Opcjonalnym rozwiązaniem jest użycie małych foremek do tartaletek, kokilek lub klasycznych foremek do kruchych babeczek – im mniejsze foremki, tym lepiej, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować większe porcje deseru. Foremki bez nieprzywierającej powłoki warto natłuścić odrobiną masła lub oleju.

Jak przygotować owsiane koszyczki z twarożkiem?

Masę owsianą robię z płatków owsianych górskich, dojrzałych bananów z brązowymi plamkami na skórce, delikatnego w smaku, płynnego miodu (np. lipowego, wielokwiatowego, akacjowego) oraz masła orzechowego bez cukru, słodzików i innych, zbędnych dodatków. Płatki owsiane mieszam z rozgniecionymi widelcem bananami oraz pozostałymi składnikami i odstawiam masę na 5 minut, żeby płatki zmiękły. Następnie wylepiam spód i boki foremek gęstą masą i piekę. Złociste koszyczki odstawiam do ostygnięcia, wyjmuję z foremek i wypełniam nadzieniem.

Przepis: Owsiane koszyczki z twarożkiem

Delikatne połączenie aksamitnego waniliowego twarożku z cytrusową nutą i słodką, bananowo-orzechową masą owsianą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

Na masę owsianą:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 średnie banany

Na nadzienie:

  • 12 łyżek twarogu sernikowego w wiaderku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy owsianejW dużej misce rozgnieć lub zblenduj banany i dodaj masło orzechowe. Na końcu dodaj miód – możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość słodzidła. Wymieszaj składniki i odstaw masę na 5 minut, żeby płatki nieco zmiękły.
  2. PieczenieMasą owsianą wylep dno i boki formy do muffinów. Piecz w 190 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut lub do mocnego zrumienienia. Gotowe koszyczki wystudź i delikatnie wyjmij z formy.
  3. Przygotowanie nadzieniaTwaróg sernikowy wymieszaj z wanilią, miodem (opcjonalnie cukrem) oraz skórką i sokiem z cytryny. Mielony twaróg możesz zastąpić rozgniecionym widelcem białym serem w kostce, serkiem ricotta oraz zblendowanym serkiem ziarnistym cottage cheese. Wskazówka: możesz również dodać do słodkiego twarożku suszone owoce np. rodzynki, żurawinę, posiekane morele, posiekane śliwki oraz owoce kandyzowane np. imbir lub ananasa.
  4. WykonanieNapełnij koszyczki twarożkiem i podawaj od razu po przygotowaniu.

Wskazówka: polecam udekorować deser świeżymi owocami, musem owocowym lub startą na tarce gorzką czekoladą.

Inne wersje nadzienia do owsianych koszyczków

Chrupiące koszyczki można wypełnić różnym nadzieniem. Podaję je również z m.in.:

  • domowym budyniem śmietankowym, waniliowym oraz czekoladowym i świeżymi owocami np. borówkami, malinami;
  • masą z serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz kawałkami gorzkiej czekolady;
  • bitą śmietaną i cynamonem;
  • smażonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu i goździków;
  • świeżymi owocami oraz frużeliną lub galaretką owocową,
  • kremem lub pastą pistacjową i prażonymi pistacjami.

Jak zrobić wytrawne koszyczki owsiane

Aby uzyskać wytrawną przekąskę, można wymieszać płatki owsiane z oliwą z oliwek, roztrzepanym jajkiem, ulubionymi ziołami i przyprawami oraz gęstym jogurtem. Wytrawne koszyczki można wypełnić twarożkiem ze szczypiorkiem, pastą jajeczną, guacamole lub pastą rybną.

Czytaj też:
Domowe ptasie mleczko robię inaczej niż wszyscy. Wartościowy dodatek dużo zmienia
Czytaj też:
Puszyste i wilgotne ciasto z jabłkami robię na oleju. Przepis jest dziecinnie prosty