Ciasto ze śliwkami to niemal jak rytuał: kiedy tylko pojawiały się śliwki, babcia piekła całą blachę. Obowiązkowo z kruszonką. Ciasto było wilgotne, maślane, pełne owoców i chrupiące, słodkiej kruszonki. Czy trzeba czegoś więcej?
Jakie śliwki wybrać do ciasta?
Do ciasta najlepiej nadają się śliwki o wyrazistym smaku, zwartej konsystencji i niewielkiej ilości soku. Najpopularniejszym wyborem są węgierki – słodko-kwaśne, aromatyczne i łatwe do wypestkowania. Ich miąższ dobrze trzyma się podczas pieczenia, nie rozpada się i nie puszcza zbyt dużo soku, dzięki czemu ciasto nie robi się zakalcowate. Mogą to być śliwki także innych odmian, ale kiedy tylko masz możliwość wyboru węgierek – ona zawsze będą najlepsze.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką?
Przy tym cieście ważne są dwie rzeczy. Po pierwsze roztopione masło powinno być przestudzone. Po drugie – ubijanie jajek z cukrem może zająć kilka minut i nie skracaj tego etapu. Jajka z cukrem muszą zamienić się na jajeczny puch, cukier musi być całkowicie rozpuszczony. Rada: moja babcia czasem na tym etapie dodawała do ciasta także cukier wanilinowy. Jeśli chcesz dodatkowo aromatyzować ciasto, dodaj albo cukier, albo ekstrakt waniliowy, który można dołożyć razem z roztopionym masłem.
Ciasto powinno piec się ok. godziny – czy jest dobre, można sprawdzić patyczkiem. Ponieważ przy śliwkach nie jest to proste, najlepiej wbić patyczek na brzegach lub w miejscu, gdzie akurat jest przerwa między owocami. Ale zwykle godzina w piekarniku jest tu wystarczająca, nawet bez sprawdzania.
Przepis: Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pomysł na pyszny placek ze śliwkami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 405 w każdej porcji
Składniki
- 600 g śliwek
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g roztopionego masła (kostka)
na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej
- 40 g zimnego masła
- 40 g cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie kruszonki i śliwekZagnieć składniki na kruszonkę. Wstaw do lodówki lub zamrażarki, aby kruszonka była zimna. Śliwki pokrój na połówki.
- Robienie ciastaJajka zmiksuj z cukrem na puszystą, jasną masę (aż cukier się rozpuści). Do masy jajecznej dodaj roztopione i ostudzone masło. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i partiami dodawaj do masy z jajek, mieszaj delikatnie szpatułką.
- Pieczenie ciastaCiasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż śliwki i posyp wszystko kruszonką. Piecz minimum godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe świetnie smakuje podane z gałką lodów waniliowych.
Czytaj też:
Zamiast mleka i wody, wzięłam kremowy ser. Teraz jemy te puszyste naleśniki prawie codziennieCzytaj też:
Proste ciasto i aromatyczne owoce. Ekspresowe babeczki jogurtowe robię nawet w środku tygodnia