Ten mleczny deser z chrupiącą pierzynką uzależnia od pierwszej łyżeczki. Zrób go raz, będziesz wracać

Ten mleczny deser z chrupiącą pierzynką uzależnia od pierwszej łyżeczki. Zrób go raz, będziesz wracać

Dodano: 
Mleczny deser z chrupiącą pierzynką
Mleczny deser z chrupiącą pierzynką Źródło: Shutterstock / NatalyaBond
Mleczny deser z chrupiącą pierzynką to coś pomiędzy waniliowym budyniem i włoską panna cottą. Charakteru przekąsce dodają woda różana oraz spód i posypka m.in. z ciastem kataifi.

Obłędnie kremowy, mleczny deser z chrupiącymi dodatkami (malabi) pochodzi z kuchni izraelskiej, ale podobne przekąski serwowane są też m.in. w Grecji i Turcji. Lekki, gęsty krem zyskuje wyjątkowy smak dzięki dodatkowi wody różanej. Niekiedy serwowany jest podobnie jak budyń waniliowy, polany sokiem malinowym.

Jak zrobić mleczny deser z chrupiącą pierzynką?

Do przygotowania deseru mlecznego nie potrzeba wielu składników. Kremowa baza to połączenie mleka, śmietanki 36%, skrobi kukurydzianej, cukru oraz wody różanej. Ten składnik można kupić m.in. w sklepach internetowych. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy woda różana jest produktem spożywczym, bo w sprzedaży dostępne są również produkty kosmetyczne o tej samej nazwie. Jeżeli nie chcesz utrudniać sobie życia poszukiwaniem wody różanej, to po prostu pomiń ten składnik. Alternatywnym rozwiązaniem jest zmniejszenie ilości mleka o 2-3 łyżeczki i dodanie takiej samej ilości aromatycznej konfitury z płatków róży, która nada deserowi nie tylko wyjątkowy smak, ale także delikatny, różowy kolor.

Spód i wierzch deseru obłędnie chrupie dzięki prażonym orzechom laskowym i pistacjom oraz ciastu kataifi (możesz również użyć orzechów włoskich, nerkowców, migdałów lub domowej granoli). Aromatyczne orzechy grubo siekam, prażę na patelni i łączę z miodem, który podbija ich smak i chrupkość. Ciasto kataifi prażę na osobnej patelni z odrobiną masła (możesz również użyć gotowego ciasta kataifi pieczonego/prażonego).

Wskazówka: uważaj, żeby nie przegotować masy mlecznej. Grzanie trzeba wyłączyć w momencie, gdy masa zacznie delikatnie bulgotać – jeżeli przegotujesz skrobię kukurydzianą, to deser nie będzie miał odpowiedniej konsystencji. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną.

Przepis: Mleczny deser z chrupiącą pierzynką

Delikatny, kremowy deser przełamany chrupiącą, orzechowo-miodową warstwą z ciasta kataifi.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
603 w każdej porcji

Składniki

Na mleczny krem:

  • 450 ml mleka półtłustego
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1-2 łyżeczki wody różanej

Na spód i posypkę:

  • 45 g łuskanych pistacji niesolonych
  • 45 g łuskanych orzechów laskowych
  • 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu
  • 150 g świeżego ciasta kataifi
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spodu i posypkiOrzechy laskowe i pistacje posiekaj, upraż na suchej patelni i letnie wymieszaj z miodem. Ciasto kataifi usmaż na maśle – powinno stać się chrupiące i złociste.
  2. Przygotowanie mlecznego kremuW garnku z grubym dnem umieść mleko, śmietankę kremówkę, cukier i skrobię kukurydzianą (możesz wzbogacić smak wanilią). Podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Wyłącz grzanie, gdy krem zacznie lekko bulgotać. Do gorącego kremu mlecznego dodaj wodę różaną i wymieszaj.
  3. WykonanieDno miseczek przykryj porcją orzechów w miodzie i ciasta kataifi. Dodaj ciepły krem i wystudź. Wstaw do lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem udekoruj deser orzechami i ciastem kataifi.

Mleczny deser z chrupiącą pierzynką najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Czytaj też:
Domowe lody oreo zrobisz z dwóch składników. Ten deser to wakacyjny hit
Czytaj też:
20 minut w kuchni i proste składniki. To wystarczy, by zrobić chrupiący deser lepszy niż Bounty