Ciastka „Brzoskwinie w siatce” powstają w 40 minut. Są efektowne, chrupiące i przyjemnie wilgotne

Ciastka „Brzoskwinie w siatce” powstają w 40 minut. Są efektowne, chrupiące i przyjemnie wilgotne

Dodano: 
Ciastka z brzoskwinią
Ciastka z brzoskwinią Źródło: Shutterstock / HungryCat
Jeśli lubicie ciasto francuskie, jestem pewna, że pokochacie te ciastka. Nie tylko za ich smak i wygląd, ale też za szybkość przygotowania. Na ich uformowanie i upieczenie wystarczy bowiem mniej więcej 40 minut.

Ciasto francuskie doskonale smakuje latem i zimą, w wyrobach słodkich i wytrawnych. Dziś proponuję wam przygotowanie z niego oryginalnych ciastek z brzoskwinią. Robi się je prosto i szybko, a zachwycają wyglądem i smakiem. Jestem pewna, że gdy raz przyrządzicie te ciastka, będziecie do nich wracać. Tak, jak ja.

Jak przygotować brzoskwinie do ciastek?

Do tych ciastek wykorzystuję połówki brzoskwiń. Można sięgnąć po owoce z syropu, sprzedawane w puszce czy słoiku. Jednak o tej porze roku dostępne są świeże owoce, które zwykle są tańsze. Przed ułożeniem na cieście należy je jednak odpowiednio przygotować. Przede wszystkim trzeba wybrać, dojrzałe, ale jędrne brzoskwinie. Po umyciu ich skórkę warto naciąć na krzyż, a potem zanurzyć na 20-30 sekund we wrzątku. Potem owoce trzeba przełożyć do zimnej wody i delikatnie zdjąć z nich skórkę.

Przekrojone na pół, pozbawione pestek brzoskwinie są już prawie gotowe do użycia. Wcześniej warto je tylko delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną, by nie puściły dużo soku w czasie pieczenia.

Jak zrobić ciastka „Brzoskwinie w siatce”?

„Brzoskwinie w siatce” to ciastka, które wyglądają jak z cukierni, ale są bardzo proste do przygotowania. Na kwadratach ciasta francuskiego wystarczy tylko ułożyć połówki brzoskwiń i przykryć je ponacinanymi kawałkami ciasta, które po lekkim rozciągnięciu utworzą siatkę. Ciasto warto posmarować jajkiem rozkłóconym z cukrem. Doda ciastkom smaku i wilgotności.

Przepis: Ciastka „Brzoskwinie w siatce”

Ciastka z ciasta francuskiego i połówek brzoskwiń

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
12 min.
Czas gotowania
18 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 5 dojrzałych, jędrnych brzoskwiń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • mielony cynamon

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówBrzoskwinie umyj, każdą natnij na krzyż, włóż na 20 sekund do wrzątku. Potem przełóż do zimnej wody, osącz i obierz ze skórki. Każdy owoc przekrój na pół, usuń pestkę, oprósz mąką ziemniaczaną.
  2. Krojenie ciastaRozwiń ciasto francuskie. Część pokrój na 10 kwadratów o wymiarach 10x10 cm. Pozostałe ciasto pokrój na prostokąty o wymiarach 10 cm na mniej więcej 6-7 cm. Prostokąty ponacinaj w kilku miejscach równolegle do dłuższego boku, tak by po rozciągnięciu ciasta powstała siatka.
  3. Formowanie i pieczeniePełne kwadraty posmaruj jajkiem rozkłóconym z łyżką cukru. Na środku połóż połówki brzoskwiń przecięciem do dołu. Każdy owoc przykryj siateczką z ciasta, lekko ją dociśnij widelcem do dolnego kwadratu ciasta. Wierzch posmaruj jajkiem, oprósz cynamonem, możesz dodatkowo posypać cukrem trzcinowym. Ciastka piecz ok. 15 minut w 200-210 stopniach Celsjusza.

Inna wersja „Brzoskwiń w siatce”

„Brzoskwinie w siatce” można też przygotować w nieco bogatszej wersji. W tym celu na środek kwadratu ciasta wystarczy położyć łyżkę ugotowanego budyniu lub łyżeczkę dżemu. Dopiero potem kładzie się połówkę owocu, który skrywa w swym wnętrzu smaczne nadzienie.

Czytaj też:
Te ciastka robię w 30 minut. Są tak dobre, że cukiernię omijam szerokim łukiem
Czytaj też:
Pierwszy raz zjadłem je u cioci. Teraz owocowe ciastka francuskie robią furorę latem