Pamiętacie z dzieciństwa ryżowe szyszki? Bardzo je lubiłam, dlatego chętnie do nich wracam. Wolę jednak nieco mniejsze formy, więc słodką masę zamieniam w kształtne kulki. Dzieci je uwielbiają i potrafią zjeść każdą ilość. Zobaczcie, jak prosto się je robi.
Z czego robi się słodkie kulki?
Słodkie, ryżowe kulki robi się dokładnie z tych samych składników, co ryżowe szyszki. Tak więc potrzebujecie ryżu preparowanego, cukierków krówek i masła. Dwa ostatnie składniki należy podgrzać do rozpuszczenia. W czasie rozpuszczania trzeba je mieszać, by dokładnie się połączyły.
Jak zrobić słodkie, ryżowe kulki?
Gdy już macie słodką masę o smaku karmelu, przygotowanie kulek zajmie wam co najwyżej 15 minut. Do masy trzeba tylko wsypać preparowany ryż i całość dokładnie wymieszać. Po przestygnięciu masy, zwilżonymi wodą dłońmi formuje się kształtne kulki. Teraz pozostaje je odstawić do zastygnięcia. Gdy kulki będą już zupełnie zimne, warto je wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała. W końcu latem temperatura w kuchni jest całkiem wysoka.
Przepis: Słodkie, ryżowe kulki
Kulki z ryżu preparowanego i masy karmelowej na słodką przekąskę
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 100 g ryżu preparowanego
- 100 g masła
- 100 g cukierków krówek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyMasło umieść w rondelku, podgrzewaj je na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodaj posiekane krówki, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
- Formowanie kulekMasę zdejmij z ognia i wsyp do niej ryż preparowany. Dokładnie wymieszaj, lekko przestudź. Zwilżonymi dłońmi nabieraj porcje masy i formuj z nich kulki. Wystudzone wstaw na pół godziny do lodówki, by dobrze stężały.
Co można dodać do słodkich, ryżowych kulek?
Robiąc słodką masę do ryżowych kulek, można do niej dodać różne składniki. Dobrze sprawdzi się ciemne kakao, które nada deserowi głębszego, czekoladowego smaku. Wystarczy 1-2 łyżki. Można też sięgnąć po miód, który zwiększy nieco lepkość masy, a także szczyptę soli, która świetnie przełamie słodki smak.
Dobrym pomysłem jest też połączenie ryżu preprowanego z innymi składnikami. Można wykorzystać posiekane orzechy np. włoskie, laskowe, arachidowe, a także rodzynki, suszoną żurawinę czy czekoladowe kropelki.
Czytaj też:
Latem piekę tylko te muffinki. Wilgotne, kwaśno-słodkie i gotowe w pół godzinyCzytaj też:
Nic nie piekę, a ciasto wychodzi obłędne. Jest leciutkie, orzeźwiające, idealne na lato