Nie wiem, co bardziej kusi – beza czy soczyste porzeczki. Ten pleśniak znika, zanim ostygnie

Nie wiem, co bardziej kusi – beza czy soczyste porzeczki. Ten pleśniak znika, zanim ostygnie

Dodano: 
Pleśniak z czarną porzeczką
Pleśniak z czarną porzeczką Źródło: Shutterstock / Dar1930
Pleśniak to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto, które nie wymaga wiele wysiłku podczas przygotowywania. Sprawdź, jak smakuje pleśniak z czarną porzeczką.

Połączenie waniliowego i kakaowego ciasta, aromatycznych porzeczek oraz puszystej bezy to idealny pomysł na przepyszny, domowy wypiek. Ciasto pleśniak od dawna cieszy się ogromną popularnością i wyśmienicie smakuje nie tylko ze świeżymi owocami, ale także dżemem, marmoladą czy konfiturą.

Jak zrobić ciasto pleśniak z czarną porzeczką?

Pleśniak z czarną porzeczką to proste w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje. Wystarczy szybko wyrobić kruche ciasto i wstawić do zamrażalnika. W międzyczasie można przygotować owoce, a tuż przed pieczeniem, ubić z białek pianę na bezę. Bezę ubijam, gdy ciasto i owoce są już w formie. Są dwie szkoły przygotowywania pleśniaka – można najpierw podpiec jasny spód, wyłożyć owoce i dodać kolejne ciasto lub zrezygnować z podpiekania. Ja nie podpiekam spodu pleśniaka z porzeczkami.

Podczas ubijania piany, w białkach nie powinno być nawet odrobinki żółtka. Naczynie musi być czyste i suche. Dobrze ubita piana na bezę jest śnieżnobiała, gęsta oraz błyszcząca. Na warstwę piany z białek ścieram nieco ciemnego ciasta. Warstwa ciasta nie powinna być bardzo gruba, żeby piana ładnie wyrosła.

Co ważne – gotowy pleśniak powinien pozostać w wyłączonym i zamkniętym piekarniku przez około godzinę. Można również pozostawić ciasto w piekarniku, aż całkiem ostygnie, ale wówczas polecam po 60 minutach uchylić drzwiczki.

Przepis: Pleśniak z czarną porzeczką

Pyszne sezonowe ciasto idealne nie tylko do kawy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
302 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 6 dużych żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Na bezę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru)

Dodatkowo:

  • 500 g czarnej porzeczki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do dekoracj

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników ciastaMąkę pszenną przesiej do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki. Żółtka oddziel od białek. Porzeczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odłóż około 50 g owoców z łodyżkami do dekoracji ciasta, a resztę obierz i obtocz w mące ziemniaczanej.
  2. Wyrabianie i chłodzenie ciastaDodaj do suchych składników pokrojone masło, żółtka i ekstrakt waniliowy. Szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wyrabiaj, aż ciasto będzie miało ciemny kolor. Owiń jasne i ciemne ciasto folią spożywczą i wstaw na 1 godzinę do zamrażalnika.
  3. Robienie bezyBiałka przełóż do dużej miski (szklanej lub metalowej). Ubijaj na średnich obrotach do momentu, aż powstanie lekka piana. Zacznij stopniowo dodawać drobny cukier (1-2 łyżki) i zwiększ obroty miksera. Po dodaniu każdej porcji cukru miksuj na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści. Do śnieżnobiałej i błyszczącej piany z białek dodaj proszek budyniowy i miksuj na niskich obrotach lub mieszaj rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Wskazówka: smak bezy możesz zmienić, dodając zamiast budyniu śmietankowego kisiel owocowy. Smakowe dodatki możesz zastąpić mąką ziemniaczaną (2 łyżki).
  4. WykonanieDużą formę do pieczenia (wymiary 24 x 34 cm) wyłóż papierem. Zetrzyj jasne ciasto na tarce o dużych oczkach i wyłóż nim dno blaszki. Następnie dodaj obtoczone w mące ziemniaczanej porzeczki i zetrzyj 2/3 ciemnego ciasta, równomiernie rozprowadzając je na owocach. Dodaj ubite białka i zetrzyj na nie resztę ciemnego ciasta.
  5. PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciasto około 50 minut. Gotowe ciasto pozostaw w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na około 60 minut, a następnie wyjmij i wystudź.

Wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem i dekoruję porzeczkami.

Inne wersje owocowego nadzienia do pleśniaka

Pleśniak najlepiej smakuje z dodatkiem niezbyt słodkich owoców oraz wyrazistych w smaku dżemów, marmolad i powideł. Często piekę to ciasto z dodatkiem np.:

  • agrestu,
  • czerwonej porzeczki,
  • malin,
  • jeżyn,
  • śliwek węgierek,
  • wiśni,
  • ciemnych winogron,
  • mieszanki owoców leśnych,
  • jabłek i cynamonu,
  • gruszek,
  • borówek lub leśnych jagód.

Rewelacyjnie smakuje też pleśniak z dodatkiem domowej konfitury z płatków róży, moreli i pigwy, żurawiny oraz pomarańczy z imbirem.

Czytaj też:
Kiedy spodziewam się gości, robię to proste ciasto do kawy. Jest pyszne i zawsze się udaje
Czytaj też:
To ciasto składa się z czterech pysznych warstw. Jest idealne na niedzielę, a cała blacha zniknie, nim się obejrzysz