To ciasto składa się z czterech pysznych warstw. Jest idealne na niedzielę, a cała blacha zniknie, nim się obejrzysz

To ciasto składa się z czterech pysznych warstw. Jest idealne na niedzielę, a cała blacha zniknie, nim się obejrzysz

Dodano: 
Pleśniak
Pleśniak Źródło: Shutterstock / Aleksandra Duda
Chociaż nazwa pleśniak może nie brzmi zachęcająco, to deser, który się za nią kryje, jest jednym z najpyszniejszych ciast. Zobacz nasz przepis krok po kroku – zrobienie pleśniaka nie jest trudne.

Jeśli szukasz pysznego i ładnego ciasta na niedzielę, to my przychodzimy dziś z pozycją wyjątkową. Pleśniak to ciasto, które składa się z czterech warstw: kruchego ciasta, kwaśnych, soczystych owoców, delikatnej pianki i lekko spieczonej kruszonki. To właśnie za sprawą wierzchu ciasta, czyli pianki posypanej kawałeczkami kruchego ciasta, deser zawdzięcza swoją nazwę.

Jak zrobić pleśniaka?

My proponujemy pleśniaka z jabłkami, ale mogą to być też inne owoce lub dżem owocowy. Ważne jest jednak, aby warstwa owoców nie miała zbyt dużo soku (najlepiej je delikatnie odcisnąć przed położeniem na ciasto).

Do ciasta uszykuj składniki w temperaturze pokojowej, zarówno masło (powinno być miękkie), jak i jajka. Ważne jest jednak, aby część przeznaczoną na kruszonkę schłodzić tak, aby dało się ją zetrzeć na tarce. Najlepiej włożyć ten kawałek ciasta do zamrażarki, wówczas stanie się to szybko.

Rada: możesz wybrać dowolny budyń do pianki, jeśli wybierzesz np. owocowy (truskawkowy czy wiśniowy), pianka będzie miała oryginalny smak i różowy kolor.

Przepis: Pleśniak

Pyszne ciasto z pianką i kruszonką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
721 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 budyń waniliowy

Warstwa owocowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaMasło utrzyj z cukrem, żółtkami i ekstraktem waniliowym na puszystą, jasną masę (cukier powinien się rozpuścić). Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóż do zamrażarki. Drugą wylep dno foremki.
  2. Nakładanie jabłekJabłka zetrzyj na grubych oczkach i wymieszaj z cynamonem. Wyłóż na ciasto.
  3. Robienie piankiBiałka ubij na sztywno, dodawaj stopniowo cukier i miksuj. Na koniec dodaj budyń, wymieszaj. Pianę wyłóż na warstwę jabłek.
  4. Pieczenie ciastaWyjmij schłodzone ciasto i zetrzyj na tarce. Posyp nim piankę. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Na wierchu gotowego pleśniaka może pojawić się słodka rosa. To naturalne i tak często dzieje się na ciastach typu pleśniak.

Jak podawać ciasto pleśniak?

Pleśniak to ciasto, które wielu osobom może kojarzyć się z imieninami u cioci, herbatką u babci czy inną tego typu okazją. Kiedyś było często pieczone właśnie jako niedzielne, odświętne ciasto. Nie trzeba go w żaden specjalny sposób dekorować: wystarczy ostudzone ciasto pokroić na porcje i już można serwować. Jeśli chcesz, możesz je delikatnie oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Pleśniak może stać nawet kilka dni, ale gwarantujemy: to ciasto jest tak dobre, że cała blaszka zniknie, zanim się obejrzysz.

Źródło: smaki.pl