Szybkie ciasto z truskawkami zrobisz nawet w tygodniu. Zachwyca lekkością i smakiem

Szybkie ciasto z truskawkami zrobisz nawet w tygodniu. Zachwyca lekkością i smakiem

Dodano: 
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Takie ciasta, jak to robię nawet w dzień powszedni. To dlatego, że pracy przy nim jest na 15-20 minut. Potem wystarczy poczekać, aż się upiecze. Domowy wypiek zawsze jest tańszy i zdrowszy od kupnego. I to mnie przekonuje, by przyrządzić go własnoręcznie.

Cieszę się, że zaczął się już sezon na świeże, aromatyczne owoce. Można je jeść na przekąskę i przyrządzać na ich bazie różne smakołyki. To ciasto jest jednym z nich. Cała rodzina za nim przepada, a ja lubię je robić, bo mało przy tym pracy. Porcja takiego domowego wypieku poprawia nastrój i jest idealna do kawy czy herbaty.

Jaki tłuszcz użyć do ciasta ucieranego?

Ciasto ucierane można przygotować z masłem, margaryną lub olejem. Pierwszy wybór jak dla mnie jest najsmaczniejszy, tyle, że masło zawiera sporo cholesterolu. Można je zastąpić margaryną, którą również trzeba zmiksować z cukrem. Nie dostarcza cholesterolu, ale do najzdrowszych nie należy. Bardzo dobrym wyborem jest olej, bo to najzdrowszy tłuszcz i łatwo połączyć go z pozostałymi składnikami. Tym razem postawiłam jednak na masło, którego smak jest nie do zastąpienia.

Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami?

Przygotowanie tego szybkiego ciasta z truskawkami zaczynam od oczyszczenia owoców. Potem ucieram masło z cukrem i jajkami i łączę je z sypkimi składnikami. Po przelaniu ciasta do formy, na wierzchu kładę truskawki i całość wędruje do piekarnika. Po ok. 45 minutach pieczenia ciasto jest gotowe do podania.

Przepis: Ciasto ucierane z truskawkami

Szybkie ciasto biszkoptowo-tłuszczowe z dodatkiem truskawek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie ciastaTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Zmiękczone masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając kolejno po jednym jajku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, delikatnie wymieszaj.
  2. PieczenieKeksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, na wierzchu ułóż truskawki, lekko je wciśnij. Ciasto piecz ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Jak odmienić smak ciasta z truskawkami?

Smak ciasta ucieranego z truskawkami można w prosty sposób odmienić. Wystarczy połowę mąki zastąpić mielonymi migdałami. Dzięki temu produktowi wypiek nabierze ciekawego aromatu, a także przyjemnej wilgotności.

Czytaj też:
Ciasto kawowo-orzechowe smakuje jak z najlepszej cukierni. Sekretem jest chrupiąca warstwa
Czytaj też:
To ciasto smakuje jak marzenie! Lekki biszkopt z kremem, który przygotujesz ekspresowo