Cieszę się, że zaczął się już sezon na świeże, aromatyczne owoce. Można je jeść na przekąskę i przyrządzać na ich bazie różne smakołyki. To ciasto jest jednym z nich. Cała rodzina za nim przepada, a ja lubię je robić, bo mało przy tym pracy. Porcja takiego domowego wypieku poprawia nastrój i jest idealna do kawy czy herbaty.
Jaki tłuszcz użyć do ciasta ucieranego?
Ciasto ucierane można przygotować z masłem, margaryną lub olejem. Pierwszy wybór jak dla mnie jest najsmaczniejszy, tyle, że masło zawiera sporo cholesterolu. Można je zastąpić margaryną, którą również trzeba zmiksować z cukrem. Nie dostarcza cholesterolu, ale do najzdrowszych nie należy. Bardzo dobrym wyborem jest olej, bo to najzdrowszy tłuszcz i łatwo połączyć go z pozostałymi składnikami. Tym razem postawiłam jednak na masło, którego smak jest nie do zastąpienia.
Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami?
Przygotowanie tego szybkiego ciasta z truskawkami zaczynam od oczyszczenia owoców. Potem ucieram masło z cukrem i jajkami i łączę je z sypkimi składnikami. Po przelaniu ciasta do formy, na wierzchu kładę truskawki i całość wędruje do piekarnika. Po ok. 45 minutach pieczenia ciasto jest gotowe do podania.
Przepis: Ciasto ucierane z truskawkami
Szybkie ciasto biszkoptowo-tłuszczowe z dodatkiem truskawek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 g truskawek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Miksowanie ciastaTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Zmiękczone masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając kolejno po jednym jajku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, delikatnie wymieszaj.
- PieczenieKeksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, na wierzchu ułóż truskawki, lekko je wciśnij. Ciasto piecz ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Jak odmienić smak ciasta z truskawkami?
Smak ciasta ucieranego z truskawkami można w prosty sposób odmienić. Wystarczy połowę mąki zastąpić mielonymi migdałami. Dzięki temu produktowi wypiek nabierze ciekawego aromatu, a także przyjemnej wilgotności.
Czytaj też:
Ciasto kawowo-orzechowe smakuje jak z najlepszej cukierni. Sekretem jest chrupiąca warstwaCzytaj też:
To ciasto smakuje jak marzenie! Lekki biszkopt z kremem, który przygotujesz ekspresowo