Te zdrowe ciasteczka robię z serka wiejskiego i borówek. 10 minut i trafiają do piekarnika

Te zdrowe ciasteczka robię z serka wiejskiego i borówek. 10 minut i trafiają do piekarnika

Dodano: 
Ciasteczka z borówkami
Ciasteczka z borówkami Źródło: Shutterstock / Joanna Durczok
Oto prosty przepis na pyszne, zdrowe ciasteczka. Robię je z serka wiejskiego i borówek. Wychodzą miękkie, wilgotne i zjada się je ze smakiem. Nie zawierają zbyt dużo cukru, ani tłuszczu dzięki czemu są niskokaloryczne.

Serek wiejski to bardzo udany produkt. Można go zjeść łyżeczką wprost z kubeczka, przygotować z niego smaczne śniadanie, pastę, a nawet ciasteczka. Te ostatnie robi się zadziwiająco szybko, a są niezwykle zdrowe. Dorzucam do nich sezonowe owoce, dzięki czemu wyglądają nadzwyczaj apetycznie i wspaniale smakują.

Jak przygotować serek wiejski na ciasteczka?

Serek wiejski to miękkie, aksamitne ziarna zanurzone w słodkiej śmietance. Produkt jest bardzo smaczny, jednak przed dodaniem do masy na ciasteczka, warto odcedzić nadmiar śmietanki. Inaczej ciasto będzie zbyt rzadkie i trudno będzie z niego formować ciasteczka. Odsączone, białkowe ziarna można rozdrobnić za pomocą blendera. Można je zamienić w gładką masę lub rozdrobnić tylko częściowo, by kawałki ziaren były wyczuwalne i zauważalne w cieście.

Jak zrobić zdrowe ciasteczka z serka wiejskiego?

Ciasteczka z serka wiejskiego nie są zbyt słodkie, ani tłuste. Zawierają za to wartościowe składniki. To białko pochodzące z serka, a także błonnik i witaminy z grupy B, których dostarcza mąka orkiszowa. Moc zdrowia dostarczają też borówki amerykańskie, które dodatkowo obniżają kaloryczność wypieku.

Przepis: Ciasteczka z borówkami

Zdrowe ciasteczka z serka wiejskiego i borówek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3–4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSerek wiejski odsącz z nadmiaru śmietanki. Rozgnieć go przy pomocy widelca lub lekko zblenduj. Dodaj jajko, olej, cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszaj. Połącz z borówkami.
  2. Formowanie i pieczenieNa blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładź łyżką porcje ciasta. Ciastka piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Inna wersja ciasteczek z serka wiejskiego

Ciasteczka z serka wiejskiego można też przygotować w ciemnej wersji. Wystarczy dodać do ciasta łyżkę prawdziwego, sypkiego kakao. Zamiast borówek doskonale będą też do nich pasować truskawki, agrest czy jabłka. Miejsce owoców może też zająć posiekana czekolada deserowa.

Czytaj też:
Te owsiane ciastka znikają w mgnieniu oka. Przepis, który musisz wypróbować dziś
Czytaj też:
To najzdrowsze ciasteczka pod słońcem. Nie dodaje się do nich mąki, ani cukru