Te ciasteczka czekoladowe dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych w życiu nie jadłam

Te ciasteczka czekoladowe dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych w życiu nie jadłam

Dodano: 
Ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe Źródło: Shutterstock / Sema Helvaci
Jeśli lubicie czekoladowe wypieki, zakochacie się w tych ciasteczkach. Są delikatne, wyraziste i mają sos, który wynosi je na wyżyny smaku. Przyznam, że lepszych ciasteczek czekoladowych nigdy nie jadłam.

Uwielbiam takie proste, a pyszne wypieki, jak te ciasteczka czekoladowe. Robi się je całkiem szybko, łącząc ze sobą kilka niewyszukanych składników. Po upieczeniu wychodzą delikatne, przyjemnie wilgotne i dosłownie rozpływają się w ustach. Dużo dobrego wnosi też do nich aksamitny sos.

Jak nadać ciasteczkom czekoladowy smak?

Te ciasteczka nie tylko mają czekoladowy smak, ale po prostu są czekoladowe. To dlatego, że mają dodatek prawdziwej czekolady. To właśnie ona nadaje tej słodkiej przekąsce charakterystycznego smaku, aromatu, koloru i wilgotności. Czekoladę dodaję do ciasta w postaci kropelek, startą na tarce lub drobno posiekaną. Dzięki temu dobrze łączy się z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić czekoladowe ciasteczka z sosem?

Przygotowanie tych smacznych i efektownych ciasteczek czekoladowych jest nadzwyczaj proste. Mieszam tylko kilka składników suchych i mokrych, a potem łączę je z kawałkami czekolady. Upieczone ciasteczka podaję z aksamitnym sosem czekoladowym. Nic dziwnego, że smakują obłędnie.

Przepis: Ciasteczka czekoladowe z sosem

Delikatne ciasteczka czekoladowe podane z aksamitnym sosem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150 g posiekanej czekolady deserowej

Sos czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMasło rozmiękcz, utrzyj z brązowym i białym cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj na gładką masę. Dodaj startą czekoladę, delikatnie wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią porcje ciasta, zachowując między nimi odstępy. Ciastka piecz 12-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  3. Przygotowanie sosuW małym rondelku podgrzej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Na koniec dodaj masło i wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu. Sosem udekoruj każde ciasteczko.

Wskazówka: Od razu po upieczeniu ciasteczka są w środku miękkie, jednak twardnieją po wystygnięciu.

Sposób podania ciasteczek czekoladowych

Te ciasteczka czekoladowe oczywiście można podać równie bez sosu. Jednak to właśnie ten aksamitny, pyszny sos sprawia, że zyskują niepowtarzalny smak i wilgotność. Ciepłym sosem można więc polać ciasteczka przed podaniem lub obok talerzyka z ciasteczkami postawić miseczkę z ciepłym sosem. Każdy będzie mógł zanurzyć sobie w nim swoje ciasteczko.

Czytaj też:
Obłędny serniczek w szklankach gotowy w 20 minut. Musisz go spróbować
Czytaj też:
To najzdrowsze ciasteczka pod słońcem. Nie dodaje się do nich mąki, ani cukru