Jest proste, puszyste i niezwykle smaczne. To ciasto z truskawkami kręcę nawet w tygodniu

Jest proste, puszyste i niezwykle smaczne. To ciasto z truskawkami kręcę nawet w tygodniu

Dodano: 
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami Źródło: Shutterstock / Shaiith
Kocham takie proste, puszyste ciasta. Robi się je raz-dwa, a smakują wybornie. O tej porze roku dorzucam do wypieku świeże truskawki. Lubię ich aromat i przyjemną wilgotność. Takie ciasto przyrządzam nawet w tygodniu, bo to szybka sprawa.

Na kawałek dobrego ciasta mam ochotę nawet w tygodniu. Dlatego korzystam z niezwykle prostego przepisu, z którego wychodzi najlepsze ciasto ucierane. Zachwyca miękkością, wilgotnością i doskonałym smakiem. Duża w tym zasługa truskawek, którymi posypuję ciasto przed wstawieniem do piekarnika.

Jak zwiększyć wilgotność ciasta ucieranego?

Ciasto ucierane jest podobnie puszyste, jak biszkopt, jednak przyjemnie wilgotne. To zasługa dodawanego do niego tłuszczu. Najlepsze efekty daje olej, który też zwiększa miękkość ciasta i sprawia, że dłużej pozostaje świeże. Olej ma również inne zalety: jest zdrowszy niż masło i nie trzeba go ucierać, a jedynie wymieszać ze składnikami.

Jak zrobić szybkie ciasto ucierane z truskawkami?

By przygotować puszyste ciasto ucierane, wystarczy zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę. Potem łączy się je z olejem i sypkimi składnikami. Po przełożeniu do formy, na cieście układam truskawki całe lub przekrojone na pół i wstawiam do piekarnika. Po 45-50 minutach pieczenia ciasto jest gotowe.

Przepis: Szybkie ciasto z truskawkami

Ciasto ucierane z dodatkiem truskawek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Czynności przygotowawczeTortownicę lub niedużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotowanie masyW misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksuj, wlewając cienkim strumieniem olej. Dodaj kefir, krótko wymieszaj. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy i wyrównaj. Na wierzchu ułóż truskawki (większe przekrój na pół), delikatnie wciskając je w ciasto. Piecz ok. 45-50 minut. Po przestudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.

Czym ozdobić ciasto ucierane z truskawkami?

Ciasto ucierane z truskawkami nie wymaga zbytnich dekoracji. Dobrze jednak zrobi mu oprószenie cukrem pudrem. Warto to zrobić przez sitko, by równomiernie obsypać wierzch wypieku, a przy okazji oddzielić ewentualne grudki. Jeśli ktoś chce, wypiek ten może też polać smużkami białej polewy czekoladowej lub lukru. Wyglądają bardzo dekoracyjnie, a nie przesładzają ciasta.

Czytaj też:
Rodzina prosi tylko o to ciasto. Odkryj sekret najlepszego sernika na zimno z truskawkami
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie, układam truskawki i serek. Ten deser to u mnie hit