Po przepis na ten obłędny deser bez pieczenia sięgam na różne okazje. Spód robię z minibiszkoptów. Możesz zastąpić je herbatnikami lub krakersami, jeżeli nie przepadasz za bardzo słodkimi deserami). Połączenie gęstej masy czekoladowej z obłędną polewą z solonej masy krówkowej to prawdziwa poezja smaków.
Jak zrobić ciasto czekoladowe ze słonym karmelem?
Czekoladowe ciasto ze słonym karmelem nie wymaga długiego przygotowywania. Przepis uwzględnia zrobienie prostej masy z budyniu czekoladowego, roztopionej gorzkiej czekolady i masła. Krem po schłodzeniu jest gęsty i stabilny. Spód ciasta to warstwa minibiszkoptów, na której rozsmarowuję lekko podgrzaną, soloną masę krówkową. Na masę wykładam krem i wstawiam ciasto do lodówki. Gdy deser stężeje, robię polewę z reszty solonej masy krówkowej i dekoruję wierzch.
Najwięcej czasu zajmuje wystudzenie budyniu, który nie może być mocno schłodzony, bo podczas łączenia z masłem masa się zwarzy. Dodatek gorzkiej czekolady (roztopionej i ostudzonej) dodatkowo stabilizuje krem i sprawia, że ma intensywny kolor i smak. Wskazówka: smak masy czekoladowej możesz wzbogacić, dodając krem czekoladowo-orzechowy lub masło orzechowe.
Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem wymaga wstawienia do lodówki na 4-5 godzin. Im dłużej będzie się chłodzić, tym będzie bardziej stabilne. Warto uzbroić się w cierpliwość, przygotować ciasto na dzień przed podaniem i schładzać je przez całą noc.
Porada: jeżeli podczas łączenia masła z budyniem w kremie pojawią się małe grudki (co oznacza, że masa się zwarzyła), wystarczy ustawić naczynie na garnku z ciepłą wodą i intensywnie mieszać, aż krem zyska jednolitą konsystencję. Zwarzeniu się masy zapobiega łączenie budyniu i masła, które mają temperaturę pokojową oraz unikanie zbyt długiego miksowania składników.
Przepis: Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem
Prosty deser idealny na co dzień i od święta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 473 w każdej porcji
Składniki
Na spód i do dekoracji:
- 200 g mini biszkoptów
Na masę czekoladową:
- 800 ml mleka
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 250 g miękkiego masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 500 g masy krówkowej z dodatkiem soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduTortownicę o średnicy 24 cm wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż mini biszkopty. Resztę ciastek zostaw do dekoracji. Polej biszkopty połową lekko podgrzanej masy krówkowej solonej i postaraj się równomiernie rozprowadzić ją na całym spodzie. Wstaw formę do lodówki
- Gotowanie budyniuBudyń ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie przykryj folią i wystudź.
- Przygotowanie masy czekoladowejCzekoladę połam, rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Masło umieść w misce i lekko ubij. Naprzemiennie dodawaj łyżkę wystudzonego budyniu i czekolady. Miksuj do połączenia się składników.
- Wykonanie i dekorowanieWyłóż masę czekoladową na biszkopty i soloną masę krówkową. Wyrównaj wierzch łyżką i ułóż mini biszkopty na wierzchu ciasta. Wstaw ciasto czekoladowe do lodówki, żeby nieco stężało przed dodaniem polewy. Następnie podgrzej resztę solonej masy krówkowej i udekoruj wierzch ciasta. Ponownie wstaw deser do lodówki.
Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem podaję mocno schłodzone. Najlepiej smakuje w towarzystwie kawy.
Czytaj też:
Biorę ser z wiaderka i dwa tanie składniki. W mig robię najlepszy deser bez pieczeniaCzytaj też:
Na komunii syna podaliśmy ten sernik bez pieczenia. Goście brali dokładki, dzieci prosiły o więcej