Ten sernik z pomarańczową galaretką robię przez cały rok. Jest nadzwyczaj lekki i orzeźwiający

Ten sernik z pomarańczową galaretką robię przez cały rok. Jest nadzwyczaj lekki i orzeźwiający

Dodano: 
Sernik z galaretką
Sernik z galaretką Źródło: Shutterstock / Enedy Velasquez Fernandez
Niektórzy ze zrobieniem sernika na zimno czekają, aż pojawią się truskawki. Ja jednak sięgam po zupełnie inny owoc, dzięki czemu mogę się cieszyć orzeźwiającym deserem przez cały rok. Na szczęście, bo cała rodzina mogłaby go jeść bez końca.

Sernik na zimno wielu osobom kojarzy się z latem. Jest orzeźwiający, a poza tym pojawiają się wtedy truskawki, maliny czy jagody, które świetnie do niego pasują. Moja rodzina jednak tak lubi ten sernik, że ma na niego ochotę przez cały rok. Musiałam więc wymyślić na niego inne rozwiązanie. Sięgam więc po owoc, który jest dostępny przez cały rok, a moja rodzina jest wniebowzięta.

Jakie owoce pasują do sernika na zimno?

Sernik na zimno wieńczą zwykle owoce i galaretka. A ponieważ ma delikatną konsystencję, warto sięgnąć po owoce o delikatnej strukturze, które najlepiej do niego pasują. Oprócz truskawek, malin, jagód i borówek można ułożyć na nim inne owoce. Ja na przykład sięgam po pomarańcze, które po pokrojeniu w plastry wyglądają nadzwyczaj apetycznie. Można też jednak wykorzystać tu brzoskwinie z puszki.

Jak zrobić sernik na zimno z pomarańczową galaretką?

Smak galaretki, którą wykańcza się sernik na zimno, warto dopasować do ułożonych na wierzchu owoców. Gdy więc sięgam po pomarańcze, zalewam je galaretką pomarańczową. Rozdrobnione pomarańcze dodaję też do masy serowej, dzięki czemu deser jeszcze lepiej smakuje i wygląda. Wcześniej tylko usuwam wszystkie białe błonki, a soczysty miąższ dzielę ręcznie na małe kawałeczki.

Przepis: Sernik z pomarańczową galaretką

Sernik na zimno z dodatkiem pomarańczy i galaretki pomarańczowej

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 torebka pomarańczowej galaretki
  • 3 pomarańcze

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie galaretki i owocówŻelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, a potem podgrzej do rozpuszczenia i wystudź. Galaretkę rozmieszaj w 400 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia. Z pomarańczy zetnij skórkę razem z białą warstwą. Jedną pomarańczę podziel na małe kawałeczki, oddzielając je od białej błony.
  2. Przygotowanie masy serowejSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Twaróg sernikowy zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią, połącz z ubitą śmietanką, a na koniec z kawałkami pomarańczy i z płynną żelatyną. Masę przelej do tortownicy, wyrównaj, wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  3. Wykańczanie sernikaPozostałe pomarańcze pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ułóż je na zastudzonej masie serowej, zalej tężejącą galaretką. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki, by masa dobrze zastygła.

Wskazówka: Spód tortownicy przed nałożeniem masy serowej można wyłożyć herbatnikami.

Jak zrobić kolorowy sernik na zimno?

Jeśli chcecie, by wasz sernik na zimno był jeszcze bardziej apetyczny i kolorowy, owoce dodajcie też do masy serowej. Pomarańcze są bardzo soczyste, więc ręcznie dzielę je na małe kawałeczki. Jednak w przypadku truskawek czy borówek, owoce można zblendować, a potem połączyć z częścią masy serowej. Po wyłożeniu białej i owocowej masy powstanie niezwykły, marmurkowy deser.

Czytaj też:
Sernik pęka lub opada? Sprawdź niezawodny trik, który zmienia wszystko
Czytaj też:
Robię go zawsze, gdy brakuje czasu. Genialny sernik z 3 składników, gotowy w godzinę