Pieczenie sernika w kąpieli wodnej pomaga uniknąć wielu częstych problemów, które pojawiają się podczas przygotowywania ciasta m.in. z sera w wiaderku oraz własnoręcznie mielonego twarogu. W kąpieli wodnej można upiec również inne ciasta, które mogą nadmiernie wysychać oraz opadać po upieczeniu np. lekki i puszysty biszkopt do tortu.
Co daje pieczenie sernika w kąpieli wodnej?
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej wpływa na konsystencję wypieku. Dzięki umieszczeniu formy z ciastem w naczyniu z gorącą wodą masa serowa ścian się równomiernie, co zmniejsza ryzyko powstawania pęknięć na powierzchni wypieku. Co więcej, dzięki parze wodnej sernik jest chroniony przed nadmiernym wysychaniem. Deser zyskuje lekką i wyjątkowo kremową konsystencję oraz nie opada po upieczeniu.
Jak upiec sernik w kąpieli wodnej krok po kroku?
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej nie wymaga szczególnych umiejętności i zakupu dodatkowych akcesoriów. Aby uniknąć przedostania się wody do sernika podczas pieczenia, trzeba starannie zabezpieczyć formę. Dobrze w tym celu sprawdzi się folia aluminiowa, którą wystarczy owinąć spód i boki tortownicy. Można też użyć dodatkowej, nieco większej formy np. silikonowej i umieścić w niej blaszkę z masą serową. Owijania folią nie wymaga forma, która nie ma zdejmowanego rantu.
Zabezpieczone przed wodą ciasto wystarczy wstawić np. do naczynia żaroodpornego, a następnie wlać gorącą wodę – woda powinna sięgać do połowy wysokości masy serowej. Tak przygotowany sernik umieszcza się w nagrzanym piekarniku, piecze zgodnie z przepisem, a następnie pozostawia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby nieco ostygł.
Wskazówka: jeżeli nie masz naczynia, w którym zmieści się forma z sernikiem, to możesz umieścić na najniższym poziomie piekarnika brytfankę lub garnek z wodą bądź wlać wodę do głębokiej blaszki z wyposażenia piekarnika.
Dlaczego sernik nierówno wyrasta, pęka i opada po upieczeniu?
Sernik to kapryśne ciasto. Nawet przygotowywany ze sprawdzonego przepisu może sprawiać problemy (zwykle dzieje się tak, gdy powinien wyjść idealny). Warto pamiętać, że nierówne wyrastanie sernika, pękanie i nadmierne opadanie po upieczeniu zwykle związane są z nieodpowiednią temperaturą składników – wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. Istotną kwestią jest również krótkie mieszanie/miksowanie masy serowej, która nie powinna być mocno napowietrzona oraz unikanie otwierania piekarnika przed upływem czasu pieczenia.
Czytaj też:
Robię go zawsze, gdy brakuje czasu. Genialny sernik z 3 składników, gotowy w godzinęCzytaj też:
Ten marmurkowy sernik wygląda jak z cukierni. A zrobisz go szybciej, niż myślisz