Dwa dodatki sprawiają, że to ciasto jest pełne smaku i aromatu. To mój numer 1 na weekend

Dwa dodatki sprawiają, że to ciasto jest pełne smaku i aromatu. To mój numer 1 na weekend

Dodano: 
Ciasto kakaowe z polewą
Ciasto kakaowe z polewą Źródło: Shutterstock / A_Lein
Uwielbiam ciasta ucierane, bo są smaczne, robi się je szybko i z prostych składników. Nie inaczej jest z tym ciemnym ciastem, które pełne jest smaku i aromatu. To zasługa dwóch niewyszukanych dodatków. Ten puszysty wypiek króluje u mnie co weekend.

Lubię robić ciasta ucierane, bo nie ma przy nich dużo pracy. Wystarczy tylko zmiksować ze sobą kilka składników i przelać do formy, by po kilkudziesięciu minutach pieczenia móc raczyć się puszystym wypiekiem. To ciasto z dodatkiem kakao i kawy jest smaczne, aromatyczne i dosłownie rozpływa się w ustach. Mój mąż prosi o nie co tydzień.

Jakie kakao i kawę dodać do ciasta?

Do ciasta ucieranego często dodaję kakao i kawę. Oba te składniki ładnie barwią ciasto, a przy okazji dodają mu doskonałego smaku i aromatu. By osiągnąć taki efekt, najlepiej jest sięgnąć po ciemne, gorzkie kakao. Nie ma ono dodatku cukru, jest sypkie i doskonale łączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli chodzi zaś o kawę, należy ją dodać w postaci mocnego, zimnego naparu. Zamiast po espresso, można też sięgnąć po kawę rozpuszczalną, którą należy wymieszać z niewielką ilością gorącej wody i wystudzić. Jeśli ciasto mają też jeść dzieci, najlepiej użyć kawy bezkofeinowej.

Jak zrobić ciasto ucierane z kakao i kawą?

Ciasto ucierane z kakao i kawą można zrobić z dodatkiem masła lub oleju. Tym razem podam wam przepis na wypiek z dodatkiem masła. Robi się go nieco inaczej, niż ciasto z olejem, bo trzeba zacząć od zmiksowania masła z cukrem i kolejno dodawanymi jajkami. Potem masę łączy się z sypkimi składnikami, które zawierają też kakao. Kawę wlewa się do ciasta pod koniec i całość krótko się miesza.

Przepis: Ciasto kakaowe z kawą

Aromatyczne, puszyste ciasto ucierane z dodatkiem kakao i kawy

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g rozmiękczonego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 50 ml espresso
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMiękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dalej miksuj, dodając kolejno po jednym jajku. Sypkie składniki wymieszaj, przesiej do masy, dodaj też zimny napar kawy i całość krótko wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przelej do podłużnej, wąskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto możesz posmarować polewą czekoladową.

Domowa polewa czekoladowa

Upieczone i wystudzone ciasto można posmarować roztopioną, gotową polewą. Jednak jeszcze lepszą dekorację do ciasta przygotujecie z czekolady i śmietanki. Wystarczy podgrzać w rondelku 4 łyżki śmietanki, dodać do niej połamaną na kawałki tabliczkę czekolady, a gdy się roztopi, całość wymieszać na jednolitą masę. Przestudzoną masą należy posmarować ciasto i odstawić całość do zastygnięcia.

Czytaj też:
Migdałowy sernik z wiaderka to hit na komunie. Przepis jest prosty, a ciasto zawsze się udaje
Czytaj też:
Chrupiące warstwy przekładam słodką masą. To jedno z najwartościowszych ciast, jakie znam