Lubię robić ciasta ucierane, bo nie ma przy nich dużo pracy. Wystarczy tylko zmiksować ze sobą kilka składników i przelać do formy, by po kilkudziesięciu minutach pieczenia móc raczyć się puszystym wypiekiem. To ciasto z dodatkiem kakao i kawy jest smaczne, aromatyczne i dosłownie rozpływa się w ustach. Mój mąż prosi o nie co tydzień.
Jakie kakao i kawę dodać do ciasta?
Do ciasta ucieranego często dodaję kakao i kawę. Oba te składniki ładnie barwią ciasto, a przy okazji dodają mu doskonałego smaku i aromatu. By osiągnąć taki efekt, najlepiej jest sięgnąć po ciemne, gorzkie kakao. Nie ma ono dodatku cukru, jest sypkie i doskonale łączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli chodzi zaś o kawę, należy ją dodać w postaci mocnego, zimnego naparu. Zamiast po espresso, można też sięgnąć po kawę rozpuszczalną, którą należy wymieszać z niewielką ilością gorącej wody i wystudzić. Jeśli ciasto mają też jeść dzieci, najlepiej użyć kawy bezkofeinowej.
Jak zrobić ciasto ucierane z kakao i kawą?
Ciasto ucierane z kakao i kawą można zrobić z dodatkiem masła lub oleju. Tym razem podam wam przepis na wypiek z dodatkiem masła. Robi się go nieco inaczej, niż ciasto z olejem, bo trzeba zacząć od zmiksowania masła z cukrem i kolejno dodawanymi jajkami. Potem masę łączy się z sypkimi składnikami, które zawierają też kakao. Kawę wlewa się do ciasta pod koniec i całość krótko się miesza.
Przepis: Ciasto kakaowe z kawą
Aromatyczne, puszyste ciasto ucierane z dodatkiem kakao i kawy
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 200 g rozmiękczonego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 50 ml espresso
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMiękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dalej miksuj, dodając kolejno po jednym jajku. Sypkie składniki wymieszaj, przesiej do masy, dodaj też zimny napar kawy i całość krótko wymieszaj.
- Pieczenie ciastaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przelej do podłużnej, wąskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto możesz posmarować polewą czekoladową.
Domowa polewa czekoladowa
Upieczone i wystudzone ciasto można posmarować roztopioną, gotową polewą. Jednak jeszcze lepszą dekorację do ciasta przygotujecie z czekolady i śmietanki. Wystarczy podgrzać w rondelku 4 łyżki śmietanki, dodać do niej połamaną na kawałki tabliczkę czekolady, a gdy się roztopi, całość wymieszać na jednolitą masę. Przestudzoną masą należy posmarować ciasto i odstawić całość do zastygnięcia.
Czytaj też:
Migdałowy sernik z wiaderka to hit na komunie. Przepis jest prosty, a ciasto zawsze się udajeCzytaj też:
Chrupiące warstwy przekładam słodką masą. To jedno z najwartościowszych ciast, jakie znam