Ananas i żelatyna nie idą ze sobą w parze, o ile nie jest to ananas z puszki. Świeży owoc zawiera enzymy, które rozkładają znajdujące się w żelatynie białka. Jest jednak sposób, żeby galaretka lub masa z żelatyną i świeżym ananasem stężała – wystarczy sparzyć owoc wrzątkiem. Moja rodzina nie przepada za ananasem z puszki oraz ananasem przelanym wrzątkiem, który traci nieco smaku i aromatu, dlatego robię sernik na zimno bez żelatyny.
Czy sernik na zimno bez żelatyny będzie miał odpowiednią konsystencję?
Nie potrzeba żelatyny, żeby masa serowa na sernik bez pieczenia miała odpowiednią konsystencję. Wystarczy dodać białą czekoladę i ubitą na sztywno śmietankę kremówkę, a także wybrać gęsty twaróg sernikowy w wiaderku lub własnoręcznie zmielić (trzykrotnie) twardy ser biały. Taka masa serowa wychodzi lekka, puszysta i na tyle stabilna, że kawałki ciasta zachowują odpowiedni kształt po pokrojeniu i przełożeniu na talerzyki.
Niestety, sernik na zimno bez żelatyny również wymaga dość długiego schładzania. Najlepiej pozostawić ciasto w lodówce na co najmniej 4 godziny, żeby czekolada i bita śmietana związały masę.
Jak zrobić sernik bez pieczenia z ananasem?
Sernik bez pieczenia z ananasem robię na biszkoptowym spodzie. Okrągłe lub podłużne biszkopty (opcjonalnie domowy blat biszkoptowy) delikatnie nasączam sokiem ananasowym (polecam użyć spryskiwacza kuchennego), a następnie wykładam osuszone ręcznikiem papierowym i pokrojone na mniejsze kawałki plastry świeżego ananasa i dodaję masę serową. Wierzch deseru dekoruję pokruszonymi, lekko zwilżonymi sokiem ananasowym biszkoptami.
Przepis: Sernik bez pieczenia z ananasem
Pyszny sernik na zimno ze świeżą owocową nutą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 481 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g biszkoptów
- 2 łyżki soku ananasowego
Na masę serową:
- 600 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 300 g białej czekolady
- 450 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka otarta z połówki cytryny
Dodatkowo:
- 1 mały ananas
- 150 g biszkoptów do wyłożenia na wierzch ciasta
- 2 łyżki soku ananasowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduFormę kwadratową o wymiarach 22 x 22 cm (opcjonalnie tortownicę o średnicy 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułóż biszkopty i lekko nasącz je sokiem ananasowym. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Przygotowanie składników masy serowejCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Twaróg sernikowy zmiksuj z ekstraktem waniliowym, skórką i sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
- Łączenie składników masy serowejDo twarogu sernikowego dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj składniki, a następnie dodaj bitą śmietanę i wmieszaj ją silikonową szpatułką. Tak przygotowaną masę przykryj folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
- Przygotowanie ananasa i biszkoptowej posypkiAnanasa obierz, pokrój na plastry, usuń twardy rdzeń i pokrój w kostkę. Biszkopty pokrusz na małe kawałki, skrop sokiem ananasowym i wymieszaj.
- Łączenie składników i chłodzenieNa biszkoptowym spodzie ułóż kawałki ananasa, dodaj masę serową, wyrównaj wierzch łyżką i wyłóż pokruszone biszkopty. Przykryj sernik folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Porada: sernik bez pieczenia z ananasem doskonale smakuje z dodatkiem wiórków kokosowych, które po namoczeniu w mleku i odsączeniu z nadmiaru płynu można dodać do masy serowej lub wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek i cukru (3 duże białka, 100 g cukru, 130 g wiórków kokosowych), upiec i wykorzystać jako spód ciasta.
Czytaj też:
Ten sernik bez pieczenia obowiązkowo podam na Wielkanoc. Inne ciasta będą mogły się schowaćCzytaj też:
Twój sernik zawsze pęka? Z tym trikiem wyjdzie idealnie gładki, kremowy i efektowny