Szybkie ciasto kakaowe przekładane kremem. Jest proste, pyszne i robi wrażenie

Szybkie ciasto kakaowe przekładane kremem. Jest proste, pyszne i robi wrażenie

Dodano: 
Ciasto kakaowe z kremem
Ciasto kakaowe z kremem Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza/Smaki.pl
Jeśli lubicie ciasta z kremem, mam dla was prostą, a jednocześnie przepyszną propozycję. Oto przepis na szybkie ciasto kakaowe przekładane aksamitnym kremem. Fantastycznie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.

Nie przepadam za ciastami tortowymi, ale ten prosty wypiek z aksamitnym kremem po prostu uwielbiam. Nie ma przy nim dużo pracy, robi się go z tanich składników, a na jego widok każdy prosi o porcję. I zazwyczaj na jednej nie poprzestaje. Rzeczywiście trudno oprzeć się temu wyjątkowemu deserowi.

Jakim kremem przełożyć ciasto kakaowe?

Ciasto kakaowe można przekładać różnymi kremami. Dobrze będzie pasował tu krem czekoladowy, orzechowy, kawowy czy karmelowy. Jednak najbardziej lubię lekki krem na bazie bitej śmietanki. Dzięki niemu moje ciasto wygląda i smakuje, jak pamiętna wuzetka. Często jednak mieszam bitą śmietanę z serkiem mascarpone, bo wtedy masa jest bardziej kremowa i stabilna.

Jak zrobić ciasto kakaowe z kremem z mascarpone i bitej śmietany?

Przygotowanie ciasta kakaowego z kremem i polewą nie zajmie wam dużo czasu, a wypiek będzie wyglądał naprawdę efektownie. Ciasto warto upiec wcześniej, by na spokojnie zdążyło wystygnąć. Zimne należy przekroić na dwie części i przełożyć białym kremem. Potem pozostaje już tylko ozdobić wierzch ciasta polewą czekoladową.

Przepis: Ciasto kakaowe z kremem i polewą

Szybkie ciasto kakaowe przekładane kremem z bitej śmietanki i mascarpone z polewą czekoladową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na krem:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 150 g serka mascarpone

Na polewę:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaŻółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Miksuj na małych obrotach, dodając stopniowo olej. Suche składniki wymieszaj, przesiej, dodaj do ciasta razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym, wymieszaj. Białka ubij na pianę, delikatnie wymieszaj ją z ciastem.
  2. Pieczenie ciastaTortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto przestudź, wyjmij z formy, dokładnie wystudź, przekrój na dwa blaty.
  3. Przygotowanie kremuSchłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem. Mascarpone zmiksuj z cukrem waniliowym, wymieszaj z ubitą śmietanką.
  4. Wykańczanie ciastaBlaty ciasta przełóż przygotowanym kremem, lekko dociśnij. Na polewę czekoladę posiekaj, podgrzewaj razem z masłem i śmietanką do całkowitego rozpuszczenia. Ciepłą polewą posmaruj ciasto. Całość dobrze schłodź.

Czym udekorować ciasto kakaowe?

Do ciasta kakaowego najlepiej pasuje czekoladowe wykończenie. Możecie je więc polać np. gotową polewą czekoladową – mleczną lub deserową. Dobrze też sprawdzi się polewa kakaowa domowej roboty albo ganasz. Polewę zrobicie z masła, cukru, kakao i odrobiny wody. Do przygotowania ganaszu wystarczy czekolada i trochę śmietanki kremówki.

Czytaj też:
To najlepsze ciasto czekoladowe na weekend. Każdy kto spróbuje, prosi o przepis
Czytaj też:
To jedno z najzdrowszych i najszybszych ciast, jakie robię. Jego sekretem są 2 dodatki