To jedno z najzdrowszych i najszybszych ciast, jakie robię. Jego sekretem są 2 dodatki

To jedno z najzdrowszych i najszybszych ciast, jakie robię. Jego sekretem są 2 dodatki

Dodano: 
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe Źródło: Shutterstock / irina2511
Ciasta są smaczne, ale zazwyczaj do najzdrowszych nie należą. Dostarczają bowiem wielu kalorii i często nic poza tym. Znam jednak ciasto, które jest naprawdę wartościowe, a przy okazji doskonale zaspokaja ochotę na słodkie.

Bardzo lubię ciasta ucierane. Są smaczne, miękkie i szybko się je robi. Ostatnim przebojem w moim domu jest niezwykle wartościowe ciasto z dodatkiem marchewki i orzechów. Dzięki tym dwóm składnikom, mój puszysty wypiek nie tylko świetnie smakuje i ma przyjemną teksturę, ale też jest bardzo zdrowy.

Dlaczego warto dodać marchewkę i orzechy do ciasta?

Marchewka i orzechy to dwa zdrowe produkty. Gdy dodamy je do ciasta, podniosą jego wartość odżywczą. Marchewka stanowi bowiem doskonałe źródło błonnika, a także beta-karotenu. Orzechy włoskie zaś dostarczają nam cennych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy E i magnezu. Za ich sprawą słodka przekąska nie będzie stanowiła jedynie źródła pustych kalorii.

Jak zrobić szybkie ciasto marchewkowe z orzechami?

Ciasto marchewkowe z orzechami robię na zasadzie ciasta ucieranego. Miksuję więc najpierw jajka z cukrem, a potem dodaję olej i sypkie składniki. Na końcu ciasto mieszam ze startą marchewką i posiekanymi orzechami. Ten wypiek robi się naprawdę szybko, a piecze niecałą godzinę. Warto poświęcić tyle czasu, by móc sięgnąć po smaczną i zdrową, słodką przekąskę.

Przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami

Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem startej marchewki i posiekanych orzechów włoskich

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMarchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Orzechy drobno posiekaj. W misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
  2. Przygotowanie ciastaW drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj do masy olej i ekstrakt waniliowy, krótko wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche, przesiane składniki, delikatnie wymieszaj. Dodaj startą marchewkę i orzechy, krótko wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaPrzygotowane ciasto przelej do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia wykonaj próbę patyczkiem, by przekonać się, czy ciasto jest już upieczone.

Jak ozdobić ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe można udekorować na kilka sposobów. Najprościej jest je posypać cukrem pudrem, można też posmarować lukrem. Jednak moim zdaniem najsmaczniejszym wykończeniem tego wypieku jest lekko osłodzony serek homogenizowany lub nawet śmietankowy, kanapkowy. Za ich sprawą ciasto nabierze przyjemnej wilgotności i nie będzie zbyt słodkie.

Czytaj też:
Puszysta babka pomarańczowa, która nie opada. Odkryj przepis, który zawsze wychodzi
Czytaj też:
Błyskawiczne ciasto z mikrofalówki. Szkoda, że nie znałem tego triku wcześniej