Kruszę herbatniki i wylewam na nie masę ze słodkich serków. Genialne ciasto bez pieczenia

Kruszę herbatniki i wylewam na nie masę ze słodkich serków. Genialne ciasto bez pieczenia

Dodano: 
Kruszenie herbatników
Kruszenie herbatników Źródło: Shutterstock / ffolas
Ten sernik na zimno to tylko cztery proste składniki i niewiele pracy. Ciasto jest proste do zrobienia, a przepyszne.

Sernik na zimno to ciasto bez pieczenia, które można zrobić na wiele sposobów. Moja propozycja na dziś to deser na ciasteczkowym spodzie z masą z serków homogenizowanych i owocowej galaretki. Wszystko robi się szybko, choć potrzeba nieco cierpliwości na oczekiwanie, aż masa z serków stężeje.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z serków homogenizowanych?

Ten sernik na zimno to deser na prostym spodzie z herbatników i masła. To patent, który warto zapisać, bo to spód uniwersalny, który sprawdza się też przy ciastach z piekarnika. Można do niego wykorzystać najzwyklejsze herbatniki, ale też ciasteczka kakaowe czy korzenne. Pełna dowolność.

Masa serowa to serki homogenizowane i galaretka owocowa. Od smaku galaretki zależeć będzie też kolor deseru. Jeśli wolisz ciasta mniej słodkie lub chcesz uzyskać śnieżnobiałe ciasto w kolorze serka, wykorzystaj galaretkę przezroczystą. Ważne jest, aby żelatynę dobrze rozmieszać we wrzątku. Może to chwilę potrwać, ponieważ rozpuszczamy ją w mniejszej ilości wody, niż jest to zalecane na opakowaniu.

Przepis: Sernik na zimno na herbatnikach

Ciasto bez pieczenia z serków homogenizowanych.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
469 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki owocowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówHerbatniki rozkrusz na piasek i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż je na dno foremki, dobrze ubij i wygładź, wstaw do lodówki, aby spód się schłodził. Galaretki rozpuść we wrzątku i zahartuj częścią serka.
  2. Robienie ciastaKiedy galaretka nie będzie już gorąca, wymieszaj ją z całością serka. Wylej masę na schłodzony spód ciasteczkowy i wstaw do lodówki do stężenia.

Pomysły na sernik na zimno

Na stężałe już ciasto z serków możesz wylać dodatkową wersję owocowej galaretki. Możesz też ułożyć na masie serowej dowolne owoce (np. maliny, borówki czy brzoskwinie z puszki) i wówczas zalać je galaretką.

Owoce można też dodać do masy z serków. Sprawdzą się tu przede wszystkim owoce, które nie będą puszczać soku, np. borówki lub całe truskawki, które dodatkowo będą ładnie wyglądać przy krojeniu deseru. Do serków można też dorzucić rodzynki.

Można też eksperymentować ze smakiem serków. Oryginalną wersją tego ciasta jest deser z serkami z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (w takiej wersji dodaj neutralną, przezroczystą galaretkę) lub kakao.

Czytaj też:
Puszysta babka pomarańczowa, która nie opada. Odkryj przepis, który zawsze wychodzi
Czytaj też:
Błyskawiczne ciasto z mikrofalówki. Szkoda, że nie znałem tego triku wcześniej

Źródło: smaki.pl