Przepis na genialnie ciasto drożdżowe dostałam od sąsiadki. To najlepszy drożdżowiec, jaki jadłam

Przepis na genialnie ciasto drożdżowe dostałam od sąsiadki. To najlepszy drożdżowiec, jaki jadłam

Dodano: 
Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Wydaje ci się, że potrafisz piec dobre drożdżówki, ale przychodzi sąsiadka z ciastem i od razu wiesz, że musisz mieć ten przepis! Drożdżowiec pani Zosi jest wprost idealny, a sekretów tego ciasta jest kilka.

Takich gości mogłabym mieć codziennie! Kiedy nasza sąsiadka, pani Zosia, przyszła z jeszcze ciepłym ciastem drożdżowym, w całym domu rozniósł się obłędny zapach. Ale kiedy spróbowałam wypieku, od razu wiedziałam: to drożdżowiec idealny! Idealnie wyrośnięty, puszysty, maślany w smaku. I ten dżem z kruszonką na wierzchu! Natychmiast wyprosiłam przepis, a sąsiadka dodatkowo podzieliła się swoimi patentami na ciasto drożdżowe.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką?

Aby zrobić drożdżówkę, koniecznie wyjmij wszystkie składniki wcześniej z lodówki – mam tu na myśli przede wszystkim jajka, ponieważ nie powinny być zimne. Mleko można delikatnie podgrzać w rondelku, a masło roztopić.

Pani Zosia od razu zaznaczyła, że ogranicza ilość cukru i do swojego ciasta dodaje nieco mniej, niż w oryginalnym przepisie, także ilość cukru można śmiało zmniejszyć. Ważne jest, aby cukier wymieszać z jajkami i żółtkami na puszysty kogel-mogel i dopiero łączyć z resztą składników.

Okazuje się, że udane ciasto drożdżowe ma jeszcze jeden sekret, a jest to... rzucanie. „Połóż miskę na podłodze i rzuć kilka razy ciastem z góry. Dzięki temu idealnie się napowietrzy” – wytłumaczyła pani Zosia. Ona do swojego ciasta dała domowy dżem z czarnej porzeczki, ale mogą to być również dżemy z innych owoców.

Sąsiadka przyniosła nam ciasto upieczone w dużej keksówce. Z pół kilograma mąki wyszły jej takie dwie. Przepis podała na kilogram ciasta, ponieważ łatwo go dzielić na pół lub nawet na cztery części, jeśli nie chcesz piec dużo ciasta. Tego drożdżowca można piec zarówno w keksówkach, jak i na dużej, płaskiej blasze niczym drożdżowy placek.

Przepis: Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

Idealnie mięciutkie ciasto drożdżowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
236 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej typ 550
  • 100 g drożdży
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła roztopionego
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 8 łyżek cukru

na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaDrożdże rozpuść z odrobiną mleka, dodaj trochę cukru i mąki, zrób zaczyn i odstaw, aż zacznie pracować. Jajka wymieszaj z cukrem na kogel mogel, mąkę przesiej. Połącz wszystkie składniki i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-60 minut.
  2. Robienie kruszonkiMąkę, cukier i masło zagnieć na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki lub zamrażarki.
  3. Pieczenie ciastaWłóż ciasto do foremki. Posmaruj dżemem i posyp kruszonką. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką?

Ten drożdżowiec mogłabym jeść na śniadanie, na deser po obiedzie i na kolację. To ciasto idealne do kawy czy herbaty. Jak każdy drożdżowiec, jest najlepsze świeże. Ale jak doradziła sąsiadka: takie ciasto też doskonale nadaje się do mrożenia, więc jeśli zrobisz więcej, możesz część zachować na inną okazję.