Takich gości mogłabym mieć codziennie! Kiedy nasza sąsiadka, pani Zosia, przyszła z jeszcze ciepłym ciastem drożdżowym, w całym domu rozniósł się obłędny zapach. Ale kiedy spróbowałam wypieku, od razu wiedziałam: to drożdżowiec idealny! Idealnie wyrośnięty, puszysty, maślany w smaku. I ten dżem z kruszonką na wierzchu! Natychmiast wyprosiłam przepis, a sąsiadka dodatkowo podzieliła się swoimi patentami na ciasto drożdżowe.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką?
Aby zrobić drożdżówkę, koniecznie wyjmij wszystkie składniki wcześniej z lodówki – mam tu na myśli przede wszystkim jajka, ponieważ nie powinny być zimne. Mleko można delikatnie podgrzać w rondelku, a masło roztopić.
Pani Zosia od razu zaznaczyła, że ogranicza ilość cukru i do swojego ciasta dodaje nieco mniej, niż w oryginalnym przepisie, także ilość cukru można śmiało zmniejszyć. Ważne jest, aby cukier wymieszać z jajkami i żółtkami na puszysty kogel-mogel i dopiero łączyć z resztą składników.
Okazuje się, że udane ciasto drożdżowe ma jeszcze jeden sekret, a jest to... rzucanie. „Połóż miskę na podłodze i rzuć kilka razy ciastem z góry. Dzięki temu idealnie się napowietrzy” – wytłumaczyła pani Zosia. Ona do swojego ciasta dała domowy dżem z czarnej porzeczki, ale mogą to być również dżemy z innych owoców.
Sąsiadka przyniosła nam ciasto upieczone w dużej keksówce. Z pół kilograma mąki wyszły jej takie dwie. Przepis podała na kilogram ciasta, ponieważ łatwo go dzielić na pół lub nawet na cztery części, jeśli nie chcesz piec dużo ciasta. Tego drożdżowca można piec zarówno w keksówkach, jak i na dużej, płaskiej blasze niczym drożdżowy placek.
Przepis: Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką
Idealnie mięciutkie ciasto drożdżowe.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 236 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mąki pszennej typ 550
- 100 g drożdży
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 80 g masła roztopionego
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 8 łyżek cukru
na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDrożdże rozpuść z odrobiną mleka, dodaj trochę cukru i mąki, zrób zaczyn i odstaw, aż zacznie pracować. Jajka wymieszaj z cukrem na kogel mogel, mąkę przesiej. Połącz wszystkie składniki i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-60 minut.
- Robienie kruszonkiMąkę, cukier i masło zagnieć na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki lub zamrażarki.
- Pieczenie ciastaWłóż ciasto do foremki. Posmaruj dżemem i posyp kruszonką. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką?
Ten drożdżowiec mogłabym jeść na śniadanie, na deser po obiedzie i na kolację. To ciasto idealne do kawy czy herbaty. Jak każdy drożdżowiec, jest najlepsze świeże. Ale jak doradziła sąsiadka: takie ciasto też doskonale nadaje się do mrożenia, więc jeśli zrobisz więcej, możesz część zachować na inną okazję.