To ciasto bez pieczenia robię z taniej kaszy i ciastek. W życiu lepszego nie jadłem

To ciasto bez pieczenia robię z taniej kaszy i ciastek. W życiu lepszego nie jadłem

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia z kaszy manny
Ciasto bez pieczenia z kaszy manny Źródło: Shutterstock / Juliana Verly
Ciasto z kaszy manny to przepis, który zawsze przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Zwykle podawano je z dodatkiem słodkiego syropu, jednak moja mama miała własny niepowtarzalny sposób.

Moja mama potrafiła zamienić zwykłą kaszę mannę w wyjątkowe ciasto. Wystarczyło kilka składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć pyszny deser, który zawsze cieszył całą rodzinę. Dzisiaj dzielę się tym genialnym przepisem na obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia.

Jak zrobić ciasto z kaszy manny?

Aby przygotować pyszne ciasto z kaszy manny, zacznij od podgrzania mleka w garnku. Dodaj do niego cukier, margarynę i zapach rumowy. Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, a mleko zacznie się gotować. W tym momencie zacznij stopniowo wsypywać kaszę mannę, nie przestając mieszać, by uniknąć grudek. Wskazówka: jeśli lubisz czekoladowy smak, możesz w tym momencie dodać do masy dwie łyżki naturalnego kakao i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji.

Kiedy masa jest gotowa, przygotuj formę, układając na jej spodzie biszkopty. Na jej bokach ułóż ciastka w czekoladzie, aby deser miał estetyczne wykończenie. Gorącą masę wyłóż równomiernie na herbatniki, dokładnie rozprowadzając ją szpatułką. Porada: zamiast ciastek do wyłożenia boków ciasta możesz użyć biszkopty. Dzięki temu deser będzie delikatniejszy.

Po wykonaniu ciasta odstaw je do ostygnięcia. Następnie włóż do lodówki na kilka godzin, aby masa odpowiednio stężała, a smaki się połączyły. Wtedy możesz pokryć całość polewą czekoladową.

Przepis: Ciasto z kaszy manny bez pieczenia

Ten wyjątkowo smaczny i prosty w wykonaniu deser zachwyci domowników i gości.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 godz. 20 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
274 w każdej porcji

Składniki

Składniki na masę:

  • 0,5 l mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • Kilka kropli zapachu rumowego
  • 150 g kaszy manny
  • 150 g ciastek w czekoladzie (na boki)
  • 200 g biszkoptów (na spód)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 ml mleka
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 20 g masła

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie masyW garnku podgrzej mleko z cukrem, margaryną i zapachem rumowym. Doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, aby składniki się połączyły.
  2. Dodawanie kaszy mannyDo gotującej się mieszanki wsypuj powoli kaszę mannę, cały czas energicznie mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj 2 łyżki kakao i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i będzie miała jednolitą konsystencję.
  3. Układanie ciastaNa dnie formy (np. tortownicy) ułóż warstwę biszkoptów, tak aby szczelnie pokryły spód. Na bokach ułóż ciastka w czekoladzie i wylej przygotowaną masę. Całość odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  4. Przygotowanie polewy czekoladowejW garnku podgrzej mleko na małym ogniu, ale uważaj, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Gdy mleko będzie ciepłe, dodaj do niego kawałki ciemnej czekolady. Mieszaj nieustannie, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy z mlekiem, tworząc gładką i lśniącą polewę.
  5. PodanieKiedy ciasto zastygnie na wierzch wylej polewę czekoladową. Dla ozdoby możesz potarkować czekoladę na wierzch. Poczekaj aż całość zastygnie. Wtedy ciasto będzie nadawało się do krojenia.

Jak urozmaicić ciasto z kaszy manny?

Wystarczy kilka dodatków, a będzie to kompletnie inny przepis, wypróbuj jedną z poniższych propozycji, dodając do masy:

  • Owoce – pokrojone drobno owoce, takie jak maliny, jagody, banany lub kawałki brzoskwini. Wprowadzą one orzeźwiającą nutę i dodatkową soczystość, idealnie balansując słodycz deseru.
  • Rodzynki – możesz wcześniej namoczyć je w gorącej wodzie lub herbacie, aby były miękkie i soczyste, a następnie dobrze odsączyć. Wymieszaj je z masą, dzięki czemu deser zyska delikatną słodycz i odrobinę owocowej głębi.
  • Orzechy lub migdały – posiekane drobno orzechy włoskie, laskowe lub migdały w słupkach doskonale wzbogacą strukturę ciasta, nadając mu przyjemnej chrupkości. Możesz dodać je do masy lub użyć jako dekoracji wierzchu deseru po stężeniu.

Czytaj też:
Wrzucam ją zamiast mąki do ciasta na naleśniki. Placki są zdrowsze i bardzo delikatne

Czytaj też:
Dzieci często proszą mnie o tę słodką kolację. Jest pyszna i zdrowa, więc nie odmawiam