Kokosanki mojej babci są prostym deserem i pozwalają przypomnieć czasy dzieciństwa. Lata temu babci wystarczyły tylko białka, wiórki i trochę cukru, żeby wyczarować pyszny deser. Przygotowanie kokosowych ciasteczek zajmie mniej niż godzinę, ale większość tego czasu to pieczenie.
Pewnego dnia, kiedy miałem ochotę na coś słodkiego, mama przypomniała sobie o przepisie mojej babci, który znalazła kiedyś w jej zapiskach. Wzięła dwa białka jaj i zaczęła je ubijać na lekko sztywną pianę. Powoli dosypywała cukier, jedna łyżka po drugiej, aż piana stała się sztywna i lśniąca. Następnie dodała do niej 200 gramów wiórków kokosowych i delikatnie wymieszała wszystko łyżką.
Jak upiec kokosanki?
Gdy masa była gotowa, wyłożyliśmy małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mama pokazała mi, jak formować kokosanki łyżeczką, aby były równomiernie rozłożone. Następnie włożyliśmy blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piekliśmy je przez około 30 minut w trybie góra-dół.
Przepis na kokosanki okazał się strzałem w dziesiątkę. Teraz jest to jeden z naszych ulubionych słodkich przysmaków, które przygotowujemy na każdą specjalną okazję. Mama cieszy się, że mogła przypomnieć sobie smak dzieciństwa i przekazać mi wspaniały przepis.
Jak zrobić domowe kokosanki jak dawniej?
Do przygotowania kokosanek potrzebujesz niewiele składników. Wystarczą białka z dwóch jajek, 6 do 8 łyżek cukru i około 200 gramów wiórków kokosowych. Sam proces przygotowania zajmie około 10 minut. Możemy zrobić to ręcznie lub używając miksera.
Przepis: Kokosanki jak dawniej
Te genialne kokosanki jak za dawnych lat robię z babcinej receptury.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 2 białka jaj
- 6-8 łyżek cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Ubijanie białekUbijając białka, dodawaj stopniowo po łyżce cukru, aż do momentu uzyskania lekko sztywnej piany.
- Mieszanie składnikówKiedy białka są gotowe, dodaj wiórki kokosowe i wszystko dokładnie wymieszaj.
- PieczeniePiekarnik rozgrzej do 150 stopni Celsjusza. Pianę z wiórkami wykładaj łyżką na papier do pieczenia, formując małe kulki. Piecz około 30 minut, aż będą miały rumiany kolor.
Sposób na kokosanki
Jest jeden trik, który sprawi, że kokosanki będą smakować lekko inaczej. Przed nałożeniem kulki do pieczenia połóż pod nią kostkę ulubionej czekolady. Podczas pieczenia roztopi się i nada nowego smaku całemu deserowi. Dzięki temu masz idealny dodatek do kawy i herbaty. Pamiętaj, że kokosanki podajemy dopiero, jak wystygną.
Czytaj też:
Z płatków owsianych i wiórków kokosowych piekę obłędne ciastka. Prosty przepis bez mąkiCzytaj też:
Te pyszne trufle były hitem PRL-u. Ich sekretem jest nietypowy składnik