Chrupiące czekoladowe batoniki robię z prostych składników. Nie uwierzysz, jak łatwy jest ten przepis

Chrupiące czekoladowe batoniki robię z prostych składników. Nie uwierzysz, jak łatwy jest ten przepis

Dodano: 
Czekoladowe batoniki
Czekoladowe batoniki Źródło: Shutterstock / rudolfgeiger
Większość batoników ma długi skład i zawiera masę pustych kalorii. A te z dobrym składem najczęściej kosztują krocie. Zapraszam po przepis na zdrowszą wersję sklepowych słodyczy, po brzegi wypełnioną chrupiącymi dodatkami.

Nie trzeba być doświadczonym czekoladnikiem, żeby wyczarować z roztopionej czekolady przepyszne, chrupiące batoniki, które pokochają mali i duzi wielbiciele słodkości. Mam na nie świetny patent.

Co jest potrzebne do zrobienia chrupiących czekoladowych batoników?

Aby zrobić domowe batoniki czekoladowe, nie potrzebujesz specjalnych akcesoriów cukierniczych. Wystarczy przygotować składniki, wyłożyć je na pokrytą papierem do pieczenia/folią spożywczą blachę z wyposażenia piekarnika (lub inną formę), poczekać, aż masa zastygnie i pokroić na kawałki.

Wskazówka: do topienia czekolady w kąpieli wodnej niezbędna jest miska szklana lub ze stali nierdzewnej. Jeżeli posiadasz mikrofalówkę, to możesz użyć jej do topienia czekolady, w tym przypadku lepiej sprawdzi się miska plastikowa (koniecznie sprawdź, czy naczynie nadaje się do użycia w mikrofalówce).

Jeżeli chcesz przygotować słodką przekąskę np. na urodziny dziecka, to polecam kupić kilka silikonowych foremek w różnych kształtach. Nie muszą to być typowe foremki do batoników – doskonale sprawdzą się także foremki do kostek lodu, w których możesz przygotować małe czekoladki z chrupiącym nadzieniem oraz foremki do ciastek w fantazyjnych kształtach.

Jak zrobić chrupiące czekoladowe batoniki?

Jedynie 4 kroki dzielą cię od smakowania domowych batoników czekoladowych. Pierwszy i najważniejszy to wybór czekolady. Doskonale sprawdzi się zarówno zwykła czekolada w tabliczkach (gorzka, mleczna i biała), jak i czekolada do topienia oraz czekoladowe pastylki. Najważniejsze, by miała krótki skład. Stawiam na czekolady, w których składzie są jedynie miazga kakaowa, cukier trzcinowi, ewentualnie masło kakaowego i wanilia. Nigdy nie sięgam po tabliczki z dodatkiem lecytyny sojowej, emulgatorów, sztucznych aromatów i barwników.

Krok drugi i trzeci to roztopienie czekolady i przygotowanie dodatków. Przepis uwzględnia orzechy laskowe i ziemne oraz domową granolę, którą możesz zastąpić ulubionym muesli lub płatkami kukurydzianymi. Inne pyszne dodatki to np. suszone owoce, wiórki kokosowe, orzechy włoskie.

Samo przygotowanie batoników to bułka z masłem. Wystarczy wymieszać dodatki z płynną czekoladą, wyłożyć na papier i gotowe! Teraz niezbędna jest odrobina cierpliwości, bo masa musi zastygnąć.

Przepis: Chrupiące czekoladowe batoniki

Są nie tylko pyszne, ale i o niebo zdrowsze od kupnych.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
284 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 1 szklanka łuskanych orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 2/3 szklanki granoli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie chrupiących dodatkówOrzechy laskowe i orzechy ziemne podpraż na suchej patelni (opcjonalnie). Orzechy laskowe posiekaj (wielkość kawałków wedle uznania), a orzechy ziemne podziel na połówki. Większe grudki granoli pokrusz.
  2. Topienie czekoladyCzekoladę połam lub pokrój na małe kawałki i przełóż do dwóch misek (możesz również pomieszać czekoladę gorzką i mleczną). Zagotuj wodę w garnku. Ustaw minimalną moc palnika i ułóż na garnku miskę (jej dno nie powinno dotykać powierzchni wody). Mieszaj czekoladę, aż się rozpuści, ale uważaj, żeby jej nie zagotować.
  3. WykonanieDo płynnej czekolady dodaj porcję dodatków (mieszam orzechy laskowe z granolą i dodaję do gorzkiej czekolady, a czekoladę mleczną łączę z orzechami ziemnymi). Od razu wyłóż masę na papier do pieczenia (opcjonalnie do foremek) i rozprowadź cienką warstwą za pomocą szpatułki. Odstaw do zastygnięcia i powtórz czynności z drugą porcją czekolady. Gdy czekolada z dodatkami zastygnie, pokrój ją na kawałki.

Wskazówka: chrupiące czekoladowe batoniki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu np. w metalowej puszce. Możesz również owinąć je w pergamin lub folię aluminiową.

Czytaj też:
Te domowe czekoladki z kokosowym nadzieniem zastępują niezdrowe batony. Ten przepis to niebo w gębie
Czytaj też:
Batoniki owsiane w 20 minut. Ta zdrowa przekąska dla dzieci podbija serca mam