Kruche kocie języczki to cieniutkie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciasteczka, które cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę – ciasto nie wymaga chłodzenia oraz wałkowania. Ten deser zachwyca wszystkich – małych i dużych.
Jak zrobić kruche kocie języczki?
Przygotowanie ciasta na kruche kocie języczki nie jest trudne, ale trzeba przestrzegać dwóch zasad. Po pierwsze i najważniejsze – wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Duża różnica temperatury poszczególnych składników może doprowadzić do zwarzenia się masy. Po drugie – nie należy zbyt długo miksować masła z cukrem oraz spieszyć się z dodawaniem białek. Miksowanie masła należy zakończyć, gdy masa stanie się jasna i puszysta, a białka dodawać jedno po drugim, gdy całkiem połączą się z maślaną masą.
Wskazówka: do ciasta dodaję ekstrakt waniliowy, który możesz zastąpić cukrem z wanilią lub cukrem wanilinowym. Do ciasta możesz też dodać skórkę otartą z cytryny/pomarańczy lub ulubiony ekstrakt np. śmietankowy, migdałowy, rumowy.
Do formowania ciastek niezbędny jest rękaw cukierniczy, który możesz zastąpić zwiniętym papierem do pieczenia – złóż arkusz na pół, tworząc trójkąt, a następnie zwiń i odetnij koniec „rożka”.
Przepis: Kruche kocie języczki
Pyszny deser dla każdego. Zachwyca smakiem i prostotą wykonania.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 209 w każdej porcji
Składniki
- 130 g mąki pszennej
- 130 g miękkiego masła
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 3 białka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
- Ucieranie masła z cukremMiękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Dodanie białekDo masy maślanej dodawaj po jednym białku i miksuj na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
- Dodanie mąki i ekstraktu waniliowegoDodaj do masy ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując. Ciasto jest gotowe, gdy masa ma jednolitą konsystencję.
- Formowanie ciastekZanim przystąpisz do formowania ciastek, nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 5-8 mm formuj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika ciasteczka o długości około 8 cm.
- PieczenieWstaw blachę z kocimi języczkami do nagrzanego piekarnika i piecz 10-12 minut. Gotowe ciastka wystudź.
Jak podawać kruche kocie języczki?
Kocie języczki pozostawiam na blasze do pieczenia, aż całkiem ostygną (ciepłe ciastka są miękkie i łatwo się łamią). Słodką przekąskę podaję do kawy, herbaty, kakao i mleka oraz jako element dekoracji deserów w pucharkach, lodów i sorbetów.
Wskazówka: kocie języczki można przełożyć kremem czekoladowym, masłem orzechowym, innymi masami lub marmoladą, a także udekorować czekoladą i różnymi posypkami np. wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami, wiórkami czekolady i gotowymi posypkami cukrowymi.
Czytaj też:
Pyszne bułeczki z twarogiem na krucho-drożdżowym cieście. Ten prosty przepis zaskoczy każdegoCzytaj też:
Kruche ciasto i dwie pyszne warstwy. Zrób prosty deser, który smakuje jak milion dolarów i zawsze się udaje