Te proste sernikowe babeczki robię w 30 minut. Moja rodzina ciągle o nie prosi

Te proste sernikowe babeczki robię w 30 minut. Moja rodzina ciągle o nie prosi

Dodano: 
Proste sernikowe babeczki
Proste sernikowe babeczki Źródło: Shutterstock / Maksymenko Tetiana
Klasyczne czy z nutą czekolady? Z rodzynkami, a może z żurawiną? Ten prosty przepis to genialna baza do stworzenia własnej wersji pysznych sernikowych babeczek.

Przepis na sernikowe babeczki jest wyjątkowo prosty. Łatwo również dopasować ostateczny smak babeczki do gustów domowników. Moja rodzina uwielbia klasyczną wersję z rodzynkami, do której dodaję odrobinę skórki cytrynowej lub pomarańczowej – rewelacyjnie podkręcają smak i balansują słodycz rodzynek. Babeczki sernikowe to świetna opcja na szybki deser – pieką się szybciej niż klasyczny sernik i można je łatwo zabrać na wynos, np. jako słodki akcent w lunch boksie.

Jak zrobić proste sernikowe babeczki?

Bazą babeczek jest kruchy spód, który przygotowuję z herbatników lub biszkoptów. Na masę serową najlepiej wybrać gładki, kremowy twaróg sernikowy z wiaderka, ponieważ ma odpowiednią konsystencję i nie wymaga mielenia. Jeśli chcesz użyć tradycyjnego twarogu, najlepiej zmielić go 2–3 razy, aby masa była aksamitna. Można też sięgnąć po ricottę dla lżejszej, delikatniejszej struktury lub mascarpone, które doda kremowości. Unikaj serów zbyt wodnistych, ponieważ mogą sprawić, że babeczki będą zbyt rzadkie i nie zetną się dobrze podczas pieczenia.

Porada: sernikowe babeczki nie rosną tak jak klasyczne muffiny, ale lepiej zostawić trochę miejsca w foremce, żeby nie wykipiały.

Przepis: Proste sernikowe babeczki

Chrupiący spód, kremowa masa serowa i delikatnie słodkie rodzynki w lekko cytrynowej nucie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
171 w każdej porcji

Składniki

Na masę serową:

  • 250 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g rodzynek
  • skórka otarta z 1 cytryny

Na spód:

  • 12 herbatników lub pokruszonych biszkoptów z 1 łyżką masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRodzynki namocz w gorącej wodzie przez około 10 minut, a następnie osusz je na papierowym ręczniku. Zetrzyj skórkę z cytryny, a masło rozpuść.
  2. Przygotowanie spoduJeśli używasz całych herbatników, umieść je w foremkach do muffinek. Jeżeli masz pokruszone biszkopty, wymieszaj je z roztopionym masłem i rozłóż na dnie foremek.
  3. Przygotowanie masy serowejW misce wymieszaj twaróg, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i roztopione masło. Wymieszaj na gładką masę. Następnie dodaj rodzynki, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Masę serową nałóż na przygotowany spód (do 3/4 wysokości).
  4. Pieczenie babeczekRozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz przez około 20-30 minut, aż babeczki się zetną i lekko zarumienią.
  5. Studzenie babeczekPo upieczeniu uchyl drzwi piekarnika na kilka minut, aby babeczki nie opadły zbyt szybko.

Co dodać do prostych sernikowych babeczek?

Na bazie tego przepisu możesz stworzyć różne warianty tych prostych babeczek. Najprościej zmodyfikować go przez zastąpienie rodzynek innymi bakaliami, np. suszoną żurawiną, morelami czy daktylami. Jeśli wolisz świeże owoce, świetnie sprawdzą się jagody, maliny lub kawałki brzoskwiń. Można także dodać do masy serowej roztopioną białą czekoladę, kakao lub masło orzechowe dla intensywniejszego smaku. Spód można przygotować z rozkruszonych ciastek czekoladowych zamiast herbatników czy klasycznych biszkoptów. Jeśli lubisz korzenny aromat, do masy warto dodać cynamon lub kardamon, a na wierzch posypkę z orzechów.

Czytaj też:
Te pyszne trufle były hitem PRL-u. Ich sekretem jest nietypowy składnik
Czytaj też:
Włoskie pączki to u mnie karnawałowy hit. Genialny przepis tylko z prostych składników