Sernik z brzoskwiniami z puszki to klasyk PRL-u. Takie ciasto robiła moja babcia, ale sernik z brzoskwiniami znam też z przyjęć u cioć i wujków, takie serniki piekły też mamy moich koleżanek. Dziś lubię wracać do tego smaku pełnego sentymentalnych wspomnień. I nie ma co gadać: ten sernik jest po prostu przepyszny!
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami z puszki?
To prosty sernik na kruchym spodzie. Babcia robiła masę z tradycyjnego twarogu, mieliła go, a dopiero potem łączyła z resztą składników. Ja dziś ułatwiam sobie sprawę i piekę ten sernik z sera z wiaderka (i tak podaję w przepisie). Moja babcia najczęściej kroiła brzoskwinie i mieszała je z masą, ale można też ułożyć na masie sernikowej całe połówki owoców. Można je też pokroić w plastry.
Aby sernik nie opadł gwałtownie po upieczeniu, nie wyciągaj go od razu z piekarnika. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zaczekaj, aż ciasto wystygnie. Jeśli zależy ci, aby sernik nie pękał podczas pieczenia, wstaw na niższą półkę piekarnika brytfankę z gorącą wodą.
Przepis: Sernik z brzoskwiniami z puszki
Prosty i pyszny sernik na kruchym spodzie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 421 w każdej porcji
Składniki
na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g masła
- 1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduZagnieć wszystkie składniki na spód, wyłóż ciastem dno foremki i włóż całość do lodówki lub zamrażarki. Spód powinien być dobrze schłodzony.
- Robienie masy na sernikMasło rozpuść w rondelku i zostaw do ostudzenia. Zmiksuj jajka z cukrem, aż będą jasne i puszyste, a cukier się rozpuści. Do masy z jajek dodaj ser, budyń, wanilię i masło, zmiksuj wszystko do połączenia składników. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Wmieszaj w masę serową.
- Pieczenie sernikaMasę serową wylej na schłodzony spód. Piecz ciasto godzinę w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Gotowy sernik można udekorować w dowolny sposób. Najprościej: posypać cukrem pudrem. Ale można też polać go lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny (patrz zdjęcie) albo dowolną polewą czekoladową. W każdej z tych wersji smakuje i wygląda rewelacyjnie.
Inne pomysły na sernik z brzoskwiniami z puszki
Sernik z tego przepisu można modyfikować, robiąc inny spód. Moja babcia czasem robiła takie ciasto na spodzie z herbatników i ja też lubię wykorzystywać ten patent, kiedy nie chce mi się zagniatać ciasta. Ale warto wiedzieć, że to ciasto wyjdzie także... bez żadnego spodu. Wówczas wystarczy wylać do wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej foremki masę serową i piec jak w przepisie.
Czytaj też:
Włoskie pączki to u mnie karnawałowy hit. Genialny przepis tylko z prostych składnikówCzytaj też:
Na herbatniki wykładam dwie pyszne warstwy i robię najlepszy sernik. Bazą jest przepis mojej babci