To był popisowy sernik mojej babci. Do masy serowej zawsze dodawała owoce z puszki

To był popisowy sernik mojej babci. Do masy serowej zawsze dodawała owoce z puszki

Dodano: 
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami Źródło: Shutterstock / NataliAlba
Gdybym zatrzymała się w dzieciństwie, to uważałabym, że brzoskwinie z puszki są obowiązkowym składnikiem sernika. Takie ciasto robiła moja babcia, a przepis na nie jest bardzo prosty.

Sernik z brzoskwiniami z puszki to klasyk PRL-u. Takie ciasto robiła moja babcia, ale sernik z brzoskwiniami znam też z przyjęć u cioć i wujków, takie serniki piekły też mamy moich koleżanek. Dziś lubię wracać do tego smaku pełnego sentymentalnych wspomnień. I nie ma co gadać: ten sernik jest po prostu przepyszny!

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami z puszki?

To prosty sernik na kruchym spodzie. Babcia robiła masę z tradycyjnego twarogu, mieliła go, a dopiero potem łączyła z resztą składników. Ja dziś ułatwiam sobie sprawę i piekę ten sernik z sera z wiaderka (i tak podaję w przepisie). Moja babcia najczęściej kroiła brzoskwinie i mieszała je z masą, ale można też ułożyć na masie sernikowej całe połówki owoców. Można je też pokroić w plastry.

Aby sernik nie opadł gwałtownie po upieczeniu, nie wyciągaj go od razu z piekarnika. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zaczekaj, aż ciasto wystygnie. Jeśli zależy ci, aby sernik nie pękał podczas pieczenia, wstaw na niższą półkę piekarnika brytfankę z gorącą wodą.

Przepis: Sernik z brzoskwiniami z puszki

Prosty i pyszny sernik na kruchym spodzie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
421 w każdej porcji

Składniki

na ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduZagnieć wszystkie składniki na spód, wyłóż ciastem dno foremki i włóż całość do lodówki lub zamrażarki. Spód powinien być dobrze schłodzony.
  2. Robienie masy na sernikMasło rozpuść w rondelku i zostaw do ostudzenia. Zmiksuj jajka z cukrem, aż będą jasne i puszyste, a cukier się rozpuści. Do masy z jajek dodaj ser, budyń, wanilię i masło, zmiksuj wszystko do połączenia składników. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Wmieszaj w masę serową.
  3. Pieczenie sernikaMasę serową wylej na schłodzony spód. Piecz ciasto godzinę w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Gotowy sernik można udekorować w dowolny sposób. Najprościej: posypać cukrem pudrem. Ale można też polać go lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny (patrz zdjęcie) albo dowolną polewą czekoladową. W każdej z tych wersji smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Inne pomysły na sernik z brzoskwiniami z puszki

Sernik z tego przepisu można modyfikować, robiąc inny spód. Moja babcia czasem robiła takie ciasto na spodzie z herbatników i ja też lubię wykorzystywać ten patent, kiedy nie chce mi się zagniatać ciasta. Ale warto wiedzieć, że to ciasto wyjdzie także... bez żadnego spodu. Wówczas wystarczy wylać do wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej foremki masę serową i piec jak w przepisie.

Czytaj też:
Włoskie pączki to u mnie karnawałowy hit. Genialny przepis tylko z prostych składników
Czytaj też:
Na herbatniki wykładam dwie pyszne warstwy i robię najlepszy sernik. Bazą jest przepis mojej babci

Źródło: smaki.pl