Ziemniaki to w Polsce ulubiony dodatek do obiadu. Chętnie też zamieniamy je w placki, frytki czy kluski. Ewa Wachowicz zrobiła jednak rzecz zaskakującą, bo z ugotowanych ziemniaków przygotowała... pączki! Przepis na tyle nas zaciekawił, że postanowiliśmy go wypróbować. I już wiemy, że jest rewelacyjny i wart polecenia. Może wy również w weekend przygotujecie te mięciutkie pączki?
Jak przygotować ziemniaki na pączki?
Ziemniaki przeznaczone na pączki należy wcześniej ugotować. Po ugotowaniu trzeba je odcedzić i odparować, a potem od razu przepuścić przez praskę. Dzięki temu da się je rozgnieść na gładką masę. Tak przygotowane ziemniaki trzeba nieco przestudzić przed dodaniem pozostałych składników ciasta.
Warto przy tym dodać, że na pączki najlepiej nadają się ziemniaki zawierające dużo skrobi. Te bowiem po rozdrobnieniu są suche i sypkie, w odróżnieniu od ziemniaków z małą ilością skrobi, które są wodniste i kleiste.
Jak Ewa Wachowicz robi pączki ziemniaczane?
Pączki ziemniaczane Ewy Wachowicz bardzo pozytywnie nas zaskoczyły. Nie tylko smakiem, w którym absolutnie nie czuć ziemniaków, ale też wilgotnością i miękkością. To właśnie ziemniaki powodują, że ciasto jest delikatne i mięciutkie. Te pączki zjada się z wielką przyjemnością, nawet następnego dnia po usmażeniu.
Przepis: Pączki ziemniaczane
Mięciutkie pączki ziemniaczane z przepisu Ewy Wachowicz
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 500 g mąki
- 3 jajka
- 125 g masła
- słoik dżemu
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj. Odlej wodę, osusz ziemniaki i dokładnie je rozdrobnij przy pomocy tłuczka lub praski.
- Przygotowanie ciastaZiemniaki lekko przestudź. Posyp je pokruszonymi drożdżami, dodaj też cukier, przesianą mąkę, ocieplone jajka i roztopione masło. Wyrób gładkie ciasto, przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Formowanie pączkówDłonie natrzyj olejem. Z ciasta odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich pączki. Możesz je nadziać ulubionym dżemem, np. truskawkowym. Pączki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Smażenie pączkówW garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Na gorący kładź pączki i smaż je po kilka minut z każdej strony. Zdejmij je łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe pączki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Wskazówka: By pączki chłonęły mniej oleju, do ciasta warto dodać łyżkę spirytusu.
Pomysły na nadzienia do pączków
Na nadzienie do pączków nadaje się większość dżemów i konfitur. Warto jednak sięgnąć po produkty, które są przygotowane w tradycyjny sposób, czyli nie zawierają dodatku środków żelujących. Te bowiem w czasie smażenia upłynniają się i łatwo wyciekają z pączków. W roli nadzienia dobrze też sprawdzą się powidła i marmolada.
Czytaj też:
Czeskie pączki smakują nieziemsko. Gdy ich spróbowałam po raz pierwszy zdobyłam przepisCzytaj też:
Dodaję do ciasta kremowy produkt. Pączusie są wilgotne i dosłownie rozpływają się w ustach