Biszkopt z mleczną polewą to deser, który przygotujesz z kilku składników i bez wielkiego wysiłku. Mój przepis uwzględnia przygotowanie ciasta biszkoptowego zgodnie z tradycyjną, starą recepturą, dzięki której ciasto ma wyśmienity, delikatny smak i nie opada po upieczeniu.
Co zrobić, żeby biszkopt wyszedł wysoki, puszysty i wilgotny?
W przypadku ciast biszkoptowych bez kremów bardzo ważna jest wilgotność wypieku, który nie jest nasączany ponczem. Suche ciasto będzie nie tylko niezbyt smaczne, ale także trudne do przełknięcia. Często popełnianym błędem podczas pieczenia ciast biszkoptowych jest zbyt długie miksowanie jajek oraz mieszanie mąki z masą jajeczną za pomocą miksera na wysokich obrotach. Żeby biszkopt miał idealną konsystencję, trzeba uważać, żeby nie przebić pęcherzyków powietrza w masie jajecznej i pianie oraz wymieszać suche składniki z jajkami bardzo delikatnie, korzystając z silikonowej szpatułki lub rózgi kuchennej.
Jak zrobić biszkopt z mleczną polewą?
Zanim przystąpisz do pieczenia, zważ jajka i pozostaw na kuchennym blacie, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jeżeli przechowujesz mąkę w chłodnej spiżarni, to również ogrzej ją do temperatury pokojowej. Piekąc biszkopt z poniższego przepisu, używam dużych jajek, które ważą w sumie 490 g i dodaję do ciasta mąkę oraz cukier w ilości odpowiadającej połowie wagi jajek, czyli po 245 g.
Przygotowanie ciasta biszkoptowego jest bardzo proste. Wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość składników, ubić żółtka oraz pianę z białek i połączyć z przesianą mąką pszenną. Równie proste i szybkie jest przygotowanie gęstej, aksamitnej polewy, którą robię ze śmietanki kremówki 36% i białej czekolady. Biszkopt piekę w formie kwadratowej o wymiarach 24 x 24 cm lub w tortownicy o średnicy 24 cm.
Przepis: Biszkopt z mleczną polewą
Delikatne ciasto biszkoptowe z tą genialną polewą skradnie serca od pierwszego kęsa.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 355 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto biszkoptowe:
- 7 dużych jajek
- 245 g mąki pszennej
- 245 g drobnego cukru
- 2 łyżki wody
Na polewę:
- 120 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g białej czekolady
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników ciastaMąkę przesiej do miski przez bardzo drobne sitko. Oddziel żółtka od białek. W międzyczasie przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia oraz nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) – ciasto powinno trafić do pieca od razu po przygotowaniu.
- Ucieranie żółtek z cukremUtrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Gdy żółtka zaczną gęstnieć, stopniowo dodawaj wodę. Porada: możesz wzbogacić smak ciasta, dodając do ucieranych żółtek 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
- Ubijanie piany z białekUbij białka, stopniowo zwiększając obroty miksera, na sztywną, śnieżnobiałą pianę.
- Łączenie składnikówDo miski z żółtkami dodaj pianę z białek oraz przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką lub rózgą kuchenną. Wlej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
- PieczenieWstaw formę z ciastem do gorącego piekarnika i piecz 25-30 minut lub do suchego patyczka. Pozostaw formę z upieczonym biszkoptem w wyłączonym piekarniku na 15-20 minut, a następnie wystudź ciasto.
- Przygotowanie polewyW niewielkim rondelku podgrzej śmietankę kremówkę i dodaj połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Uważaj, żeby nie przypalić polewy.
- DekorowanieUdekoruj wierzch ciasta cienką warstwą gorącej polewy i poczekaj, aż zastygnie.
Jak podawać biszkopt z mleczną polewą?
Biszkopt z mleczną polewą kroję na kawałki. Każdą porcję deseru dekoruję kleksem bitej śmietany oraz posypuję odrobiną cynamonu lub naturalnego kakao. Najczęściej używam domowej bitej śmietany i rękawa cukierniczego. Oczywiście możesz zastąpić ją śmietaną w sprayu, ale kupując tego typu produkty, dokładnie sprawdzaj skład.
Czytaj też:
Biszkopty przekładam prostym kremem, ale sekretem jest owocowy mus. To ciasto bez pieczenia robię w 15 minutCzytaj też:
To lekkie ciasto składa się z trzech pysznych warstw. Nie trzeba go piec, a smakuje bosko