Ciasto jogurtowe wychodzi lekkie, puszyste i bardzo wilgotne. Doskonale sprawdza się jako deser do kawy i herbaty, przekąska na drugie śniadanie i podwieczorek oraz słodka przegryzka do pracy i szkoły.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady?
Przygotowanie ciasta jogurtowego z kawałkami czekolady jest banalnie proste. Wystarczy wcześniej ogrzać składniki do temperatury pokojowej, przełożyć do dużej miski i wymieszać za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej.
Wskazówka: do ciasta jogurtowego najlepszy jest tradycyjny jogurt naturalny (niezbyt gęsty), ale możesz również przygotować ciasto o większej zawartości białka, mieszając zwykły jogurt z jogurtem greckim lub skyrem w proporcji 1:1.
Grubo posiekaną czekoladę dodaję do ciasta tuż przed przełożeniem do formy. Czekoladę możesz zastąpić specjalnymi kropelkami czekoladowymi do wypieków. Przepis uwzględnia dodanie gorzkiej czekolady (wybieram czekoladę o wysokiej zawartości kakao), którą możesz zastąpić czekoladą mleczną lub czekoladą gorzką i mleczną, a także czekoladą białą/karmelową.
Piekę ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady w 3 jednorazowych foremkach o wymiarach 20 x 10 cm. Z poniższych proporcji składników upieczesz również ciasto w tortownicy o wymiarach 26-28 cm.
Przepis: Ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady
Z przegotowaniem tego pysznego ciasta poradzi sobie nawet dziecko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 18
- Liczba kalorii
- 367 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Uszykowanie suchych składnikówMąkę przesiej do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, a następnie posiekaj ostrym nożem.
- Przygotowanie mokrych składnikówJajka wybij do miski. Dodaj jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
- Łączenie suchych i mokrych składnikówDo miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną. Nie mieszaj masy zbyt długo – składniki powinny jedynie się połączyć, tworząc jednolitą masę. Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Przygotowanie do pieczeniaPrzelej ciasto do foremek lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (jednorazowych foremek do pieczenia nie trzeba wykładać papierem/natłuszczać). Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości formy, bo mocno wyrasta.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 40-50 minut lub do suchego patyczka.
Domowy wypiek podaję, gdy całkiem ostygnie. Wskazówka: możesz udekorować wierzch wystudzonego ciasta cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.
Różne warianty ciasta jogurtowego
Ciasto jogurtowe z mojego przepisu możesz wykorzystać jako bazę wielu pysznych wypieków. Posiekaną czekoladę możesz zastąpić kandyzowanymi owocami, rodzynkami oraz upiec ciasto z dodatkiem świeżych owoców (owoce najlepiej wyłożyć na wierzch przełożonego do foremek ciasta). Jeżeli dodasz do masy 3-4 łyżki kakao, to upieczesz jogurtowe ciasto czekoladowe.
Porada: wilgotne ciasto jogurtowe o smaku waniliowym i czekoladowym możesz również upiec bez dodatków, przekroić na 2-3 części i przełożyć ulubioną masą np. kemem budyniowym, kremem z serkiem mascarpone lub marmoladą.
Czytaj też:
Biszkopty przekładam prostym kremem, ale sekretem jest owocowy mus. To ciasto bez pieczenia robię w 15 minutCzytaj też:
Ekspresowe ciastka francuskie z brzoskwiniami, które każdy pokocha. Przygotowanie to tylko 5 minut