Ten deser spodoba się wszystkim, którzy lubią słodko-słone przysmaki. To pyszna, aksamitna czekoladowa krówka połączona ze słonymi przekąskami.
Jak zrobić słodko-słoną czekoladową krówkę?
Najwięcej uwagi w tym przepisie należy poświęcić przygotowaniu masy krówkowej na bazie śmietanki. Masę należy gotować na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Do zrobienia deseru można wykorzystać dowolną kremową śmietankę (30 lub 36%). Można pominąć dodatek samej czekolady, jednak nie rezygnuj z dodatku dobrego, ciemnego kakao.
Rada: jeśli nie chcesz się bawić w układanie precelków, wszystkie słone przekąski możesz wymieszać z masą krówkową i wszystko razem wyłożyć do foremki. Obok słonych precelków pokruszonych na mniejsze kawałki paluszków, możesz też dorzucić tu słone talarki czy krakersy. Oryginalnym dodatkiem będzie z kolei słony popcorn robiony na maśle.
Do masy krówkowej na koniec można również dodać ewentualnie łyżkę masła orzechowego, które dodatkowo podkręci wszystkie smaki.
Przepis: Czekoladowa krówka z precelkami
Słodko-słony przysmak bez pieczenia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 349 w każdej porcji
Składniki
- 400 ml śmietany kremówki
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka słonych precli i paluszków
- gruba sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na krówkiW rondelku podgrzej śmietanę, dodaj masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Gotuj wszystko razem na małym ogniu (ok. 15-20 minut) i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę oraz kakao i dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę.
- Robienie krówkiForemkę wyłóż lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewaj masę krówkową i posypuj ją słonymi przekąskami. Włóż krówkę do lodówki na minimum godzinę.
Czekoladowa krówka po schłodzeniu da się pokroić na małe porcje. Godzina w lodówce to minimum, idealnie jeśli deser może chłodzić się kilka godzin.
Czekoladowa krówka na słodko
Jeśli nie przekonuje cię słodko-słony deser, na bazie tego przepisu możesz również zrobić słodką krówkę. Zamiast precelków i paluszków dodaj do masy pokruszone wafelki i ciastka. Można też dosypać prażone orzeszki ziemne.
Pyszną opcją czekoladowej krówki na słodko jest krówka z żelkami. Wówczas do masy należy wmieszać kolorowe żelki (mogą być w całości, a mogą być posiekane na mniejsze kawałki. Do masy można również dodawać również preparowany ryż, płatki kukurydziane czy też inne śniadaniowe płatki czy chrupki na słodko.
Czytaj też:
Te ciasteczka maślane dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest jeden tani składnik
To ciasto robię w 20 minut z herbatników i mlecznej masy. Jest idealne na słodką zachciankę