Mój strudel jest wypchany jabłkami i zdrowym dodatkiem. Przepis, że palce lizać mam od znajomego cukiernika

Mój strudel jest wypchany jabłkami i zdrowym dodatkiem. Przepis, że palce lizać mam od znajomego cukiernika

Dodano: 
Strudel jabłkowy z orzechami
Strudel jabłkowy z orzechami Źródło: Shutterstock / La Bella Studio
Jeśli lubicie szarlotkę, to ciasto z pewnością pokochacie. Jest pełne jabłek i zdrowego dodatku, a ciasta w nim mało, ale jest delikatne i chrupiące. Przepis na ten strudel dostałam kilka lat temu od znajomego cukiernika i chętnie z niego korzystam.

Strudel to tradycyjne ciasto wywodzące się z kuchni austriackiej. Charakteryzuje się niezwykle cienkim, delikatnym ciastem i mnóstwem pysznego farszu. Najbardziej znany na świecie jest Apfelstrudel, czyli strudel jabłkowy. Ja robię go według wskazówek znajomego cukiernika i wzbogacam zdrowym dodatkiem. To genialne ciasto pasuje na różne okazje.

Jak zrobić ciasto na strudel?

Ciasto na strudel robi się prostych składników, a mianowicie z: mąki pszennej, jajka, ciepłej wody, roztopionego masła i odrobiny soli. Tajemnicą jego smaku i delikatności jest rozwałkowanie go na cienki placek, który potem jeszcze rozciąga się, by był niemal przezroczysty. Ciasto smaruje się stopionym masłem, wykłada na nie farsz, roluje, smaruje masłem i piecze na złoty kolor.

Jak zrobić strudel z jabłkami i orzechami?

Przygotowanie strudla z jabłkami i orzechami tylko na pozór wydaje się trudne. Tak naprawdę nie ma przy nim dużo pracy. Oczywiście nieco zręczności będzie wymagało rozciągnięcie ciasta na cieniutki placek. Potem wystarczy wyłożyć na nie farsz i trochę tartej bułki, która ma za zadanie wchłonąć nadmiar soku. Po upieczeniu strudel smakuje, że palce lizać.

Przepis: Strudel z jabłkami i orzechami

Strudel z nadzieniem z jabłek i orzechów włoskich

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
austriacka
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml letniej wody
  • 50 g roztopionego masła (plus do posmarowania ciasta)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 4-5 dużych jabłek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj mąkę, sól, jajko, roztopione masło i wodę. Zagnieć elastyczne ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste (ok. 10 minut). Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
  2. Przygotowanie nadzieniaJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. W misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Orzechy posiekaj i dodaj do jabłek. Na patelni rozpuść masło i podpraż bułkę tartą, aż będzie złocista. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Rozwałkowanie ciastaNa stolnicy lub dużym kawałku bawełnianej ściereczki rozwałkuj ciasto na bardzo cienki prostokąt. Następnie delikatnie rozciągnij ciasto dłońmi, aż będzie prawie przezroczyste.
  4. Nadziewanie ciastaPosmaruj rozwałkowane ciasto roztopionym masłem. Na jednej krawędzi ciasta równomiernie rozłóż przestudzoną bułkę tartą, a na niej mieszankę jabłek i orzechów. Delikatnie zroluj ciasto, pomagając sobie ściereczką. Zagnieć brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
  5. Pieczenie strudlaPrzełóż strudel na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Posmaruj wierzch roztopionym masłem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczony strudel oprósz cukrem pudrem.

Wskazówka: Strudel można też nadziać masą twarogową czy makową.

Jak podać strudel?

Strudel to wszechstronne ciasto, które można podawać na ciepło i na zimno. Doskonale pasuje do kawy, ale można go też serwować z kulką lodów, sosem waniliowym czy z bitą śmietaną. Wcześniej trzeba go pokroić w dość grube plastry.

Czytaj też:
Z gotowego ciasta zrobisz genialny strudel na weekend. Ten deser zawsze znika do ostatniego okruszka
Czytaj też:
Ania Starmach obrała jabłka i zrobiła deser, który znika w 5 minut. Odwrócona tarta wygląda i smakuje obłędnie