Gotuję budyń i przekładam go chrupiącym składnikiem. To ciasto bez pieczenia jest genialne

Gotuję budyń i przekładam go chrupiącym składnikiem. To ciasto bez pieczenia jest genialne

Dodano: 
Ciasto budyniowo-czekoladowe bez pieczenia
Ciasto budyniowo-czekoladowe bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Piotr Krzeslak
Pomysły na ciasta bez pieczenia przychodzą mi same do głowy. Wystarczy, że spojrzę na zapasy, które mam do dyspozycji. To genialne ciasto powstało w zasadzie z dwóch produktów, dwóch dodatkowych użyłam do dekoracji. Smakowało wspaniale.

W domowych zapasach mam zwykle parę produktów, z których da się przygotować ciasto bez pieczenia. To między innymi: torebki budyniu, herbatniki, masa kajmakowa i dżem. Dwa z nich wykorzystałam ostatnio, gdy rodzinę naszła ochota na słodkie co nieco. Efekt przerósł moje i ich oczekiwania. Ciasto znikło w mgnieniu oka.

Jak zamienić herbatniki w pyszną masę?

Herbatniki można zjeść na przekąskę lub wykorzystać do przygotowania ciasta. Na przygotowanym z nich spodzie można upiec np. sernik lub zrobić ciasto bez pieczenia albo użyć ich jako jednej z warstw ciasta. Ciastka można ułożyć całe lub po rozdrobnieniu. W drugiej wersji najlepiej połączyć je ze stopionym masłem, a wtedy połączą się w całość. Oprócz masła, dobrze w tej roli sprawdzą się np. krem czekoladowy czy masa kajmakowa.

Jak zrobić ciasto budyniowo-czekoladowe bez pieczenia?

Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, czyli takie, jak wszyscy lubią. W zasadzie najważniejsze są tu dwie czynności jedna to ugotowanie budyniu, druga – rozdrobnienie ciastek. Potem pozostaje już tylko przełożenie obu mas i udekorowanie słodkiego deseru.

Przepis: Ciasto budyniowo-czekoladowe bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia z budyniu, herbatników i czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy herbatnikowejHerbatniki pokrusz na proszek przy pomocy wałka lub malaksera. Dodaj stopione masło, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp połowę masy ciasteczkowej, ubij ją łyżką, by była zwarta. Tortownicę wstaw do lodówki.
  2. Gotowanie budyniuW 3/4 szklanki mleka rozmieszaj proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotuj, wlej do niego mieszaninę z proszkiem budyniowym. Całość wymieszaj, mieszając, gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Przestudź go.
  3. Przekładanie masNa spód herbatnikowy wyłóż połowę budyniu, wyrównaj powierzchnię, schłodź. Na budyń wysyp pozostałą masę ciasteczkową. Równomiernie ją rozprowadź, lekko ubij. Przykryj pozostałym budyniem, schłodź.
  4. Dekorowanie ciastaW rondelku dobrze podgrzej śmietankę. Dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną, mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników. Deser posyp kawałkami czekolady deserowej. Polej przygotowaną polewą, schłodź.

Czym jeszcze można udekorować ciasto bez pieczenia?

Dekoracja mojego ciasta jest mocno czekoladowa. Po pierwsze kawałków czekolady używam do posypania deseru, a potem całość polewam jeszcze czekoladą rozpuszczoną w śmietance. Jeśli jednak chcecie nieco odmienić smak tego ciasta bez pieczenia, możecie zamiast kawałków czekolady użyć np. posiekanych orzechów, namoczonych rodzynek czy kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wszystkie te składniki doskonale będą pasować do budyniowego deseru. Także wybór należy do was.

Czytaj też:
Piekę proste, tanie ciasto i zamieniam je w efektowne ciastka. Smakują, że palce lizać
Czytaj też:
To wyjątkowe ciasto z serem pani Heni pokochał cały Internet. Koniecznie przetestujcie ten przepis