Jak zamienić mało apetyczne ciasto w kuszący deser? Wystarczy pokroić je w kostkę, a potem obtoczyć w pysznych dodatkach. Jest to też dobry pomysł na wykorzystanie lekko czerstwego placka. Dzięki pysznej otoczce ciastka są smaczne, wilgotne i pięknie wyglądają. A robi się je łatwo i szybko.
Jakie ciasto najlepiej obtoczyć w pysznych dodatkach?
Do tego efektownego deseru piekę zwykle specjalnie ciasto ucierane. Jednak jako podstawa ciastek dobrze też sprawdzi się ciasto drożdżowe, a nawet biszkopt. Dobrze by ciasta nie były zbyt świeże, bo dzięki temu łatwiej będzie je pokroić w zgrabną kostkę i nie nasiąkną mocno polewą.
Jak zrobić ciastka w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych?
Przygotowanie efektownych ciastek w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych należy zacząć od upieczenia ciasta. To oczywiście pod warunkiem, że nie macie akurat w domu kawałka nienadziewanego, dość suchego ciasta. Wystudzone, a najlepiej wczorajsze ciasto należy pokroić w kostkę i obtoczyć ją najpierw w polewie czekoladowej, a potem w wiórkach kokosowych.
Przepis: Ciastka w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych
Kostki ciasta obtaczane w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na polewę:
- 200 g masła
- 180 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 200 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Pieczenie ciastaMiękkie masło zmiksuj z cukrem. Dalej miksuj, dodając kolejno po jednym jajku. Dodaj wanilię i mleko, wymieszaj na wolnych obrotach. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej formy i piecz ok. 30 minut. Wystudź je, a potem pokrój w kostkę.
- Przygotowanie polewyW rondelku na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj do niego mleko, cukier i kakao i mieszaj, aż powstanie gładka, błyszcząca polewa. Podgrzewaj ją, by nieco zgęstniała.
- Obtoczenie ciastaKażdy kawałek ciasta zanurzaj w ciepłej polewie czekoladowej, używając widelca lub szczypiec. Następnie obtocz w wiórkach kokosowych, delikatnie je dociskając. Ułóż ciastka na kratce, aby polewa stężała.
Wskazówka: By ciastka nie wchłonęły dużo polewy, wcześniej można je schłodzić.
W czym jeszcze można obtoczyć ciastka?
Ciastka można też zanurzyć w miodzie rozcieńczonym sokiem z cytryny czy w syropie cukrowym. Syrop cukrowy może mieć dodatek soku lub skórki z pomarańczy albo cytryny, dzięki czemu ciastka nabiorą wyrazistego smaku. Zamiast w wiórkach kokosowych, nasączone ciastka można obtoczyć np. w posiekanych orzechach laskowych, włoskich, pistacjowych czy w płatkach z migdałów.
Czytaj też:
Miodownik z przepisu mojej babci to mistrzostwo. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciastaCzytaj też:
To mój najlepszy przepis na kruche ciasteczka na święta. Można zrobić ciastka o dowolnym smaku