Piekę proste, tanie ciasto i zamieniam je w efektowne ciastka. Smakują, że palce lizać

Piekę proste, tanie ciasto i zamieniam je w efektowne ciastka. Smakują, że palce lizać

Dodano: 
Ciasteczka w polewie i wiórkach kokosowych
Ciasteczka w polewie i wiórkach kokosowych Źródło: Shutterstock / Grazziela
Ciastka zwykle trzeba formować osobno, więc jest przy nich trochę pracy. Ja jednak ułatwiam sobie zadanie i robię je z prostego placka. Wystarczy go pokroić i obtoczyć w pysznych dodatkach.

Jak zamienić mało apetyczne ciasto w kuszący deser? Wystarczy pokroić je w kostkę, a potem obtoczyć w pysznych dodatkach. Jest to też dobry pomysł na wykorzystanie lekko czerstwego placka. Dzięki pysznej otoczce ciastka są smaczne, wilgotne i pięknie wyglądają. A robi się je łatwo i szybko.

Jakie ciasto najlepiej obtoczyć w pysznych dodatkach?

Do tego efektownego deseru piekę zwykle specjalnie ciasto ucierane. Jednak jako podstawa ciastek dobrze też sprawdzi się ciasto drożdżowe, a nawet biszkopt. Dobrze by ciasta nie były zbyt świeże, bo dzięki temu łatwiej będzie je pokroić w zgrabną kostkę i nie nasiąkną mocno polewą.

Jak zrobić ciastka w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych?

Przygotowanie efektownych ciastek w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych należy zacząć od upieczenia ciasta. To oczywiście pod warunkiem, że nie macie akurat w domu kawałka nienadziewanego, dość suchego ciasta. Wystudzone, a najlepiej wczorajsze ciasto należy pokroić w kostkę i obtoczyć ją najpierw w polewie czekoladowej, a potem w wiórkach kokosowych.

Przepis: Ciastka w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych

Kostki ciasta obtaczane w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na polewę:

  • 200 g masła
  • 180 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie ciastaMiękkie masło zmiksuj z cukrem. Dalej miksuj, dodając kolejno po jednym jajku. Dodaj wanilię i mleko, wymieszaj na wolnych obrotach. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej formy i piecz ok. 30 minut. Wystudź je, a potem pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie polewyW rondelku na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj do niego mleko, cukier i kakao i mieszaj, aż powstanie gładka, błyszcząca polewa. Podgrzewaj ją, by nieco zgęstniała.
  3. Obtoczenie ciastaKażdy kawałek ciasta zanurzaj w ciepłej polewie czekoladowej, używając widelca lub szczypiec. Następnie obtocz w wiórkach kokosowych, delikatnie je dociskając. Ułóż ciastka na kratce, aby polewa stężała.

Wskazówka: By ciastka nie wchłonęły dużo polewy, wcześniej można je schłodzić.

W czym jeszcze można obtoczyć ciastka?

Ciastka można też zanurzyć w miodzie rozcieńczonym sokiem z cytryny czy w syropie cukrowym. Syrop cukrowy może mieć dodatek soku lub skórki z pomarańczy albo cytryny, dzięki czemu ciastka nabiorą wyrazistego smaku. Zamiast w wiórkach kokosowych, nasączone ciastka można obtoczyć np. w posiekanych orzechach laskowych, włoskich, pistacjowych czy w płatkach z migdałów.

Czytaj też:
Miodownik z przepisu mojej babci to mistrzostwo. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciasta
Czytaj też:
To mój najlepszy przepis na kruche ciasteczka na święta. Można zrobić ciastka o dowolnym smaku

Źródło: smaki.pl