Budyń zapiekam z biszkoptami pod słodką pierzynką. Dzieciaki uwielbiają ten szybki deser

Budyń zapiekam z biszkoptami pod słodką pierzynką. Dzieciaki uwielbiają ten szybki deser

Dodano: 
Deser budyniowy z bezą
Deser budyniowy z bezą Źródło: Shutterstock / Stephanie Frey
Pomysły na niektóre potrawy, to dzieło przypadku. Tak też było z deserem, który przygotowałam kilka dni temu. Składniki na niego miałam po prostu pod ręką i postanowiłam je połączyć w jedną całość. Okazało się, że niezwykle smaczną.

Moje dzieci bardzo lubią budyń. Nawet ten gotowany z torebki, choć zwykle staram się im przyrządzać prawdziwy, na żółtkach. Jest o wiele zdrowszy i pożywniejszy. Ostatnio jednak zamieniłam budyń w niezwykle smaczny i efektowny deser. Połączyłam go bowiem z biszkoptami i zapiekłam całość pod bezową pierzynką. Efekt przerósł moje oczekiwania.

Jak zrobić domowy budyń?

Przygotowanie domowego budyniu nie zajmie wam o wiele więcej czasu, niż tego z torebki. A dodatek świeżych żółtek z pewnością zrobi różnicę. Na budyń użyjcie składników: 500 ml mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej.

W miseczce dokładnie wymieszajcie żółtka z mąką ziemniaczaną, pszenną i ok. 100 ml mleka. W rondelku zagotujcie pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gorące mleko zestawcie z ognia i wlejcie do niego mieszankę z żółtkami, cały czas mieszając je energicznie rózgą. Budyń znów postawcie na ogniu i mieszając, podgrzewajcie go kilka minut, aż masa zgętnieje.

Jak przygotować deser budyniowy z bezą?

Przygotowanie deseru budyniowego jest całkiem szybkie. Wystarczy ugotować budyń i przełożyć nim biszkopty. Całość zaś przykryć warstwą bezy i wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, by beza zdążyła się lekko ściąć i przyrumienić.

Przepis: Deser budyniowy z bezą

Deser z budyniu i biszkoptów zapiekany pod bezową pierzynką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g biszkoptów
  • 2 białka
  • 100 g cukru drobnego

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuPołowę mleka zagotuj z masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy wraz z cukrem. Wlej go do gorącego mleka, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  2. Układanie warstwNieduże naczynie żaroodporne wyłóż biszkoptami, przykryj częścią budyniu, ułóż na nim biszkopty, znów budyń i znów biszkopty.
  3. Przygotowanie bezy i zapiekanieBiałka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo cukier. Bezę ubijaj, aż będzie gęsta i lśniąca. Wyłóż ją na wierzch deseru. Całość zapiekaj ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż beza lekko się zrumieni.

Czym można wzbogacić deser budyniowy z bezą?

Doskonałym pomysłem na wzbogacenie deseru budyniowego z bezą są owoce. Najlepiej wyłożyć je na wierzch deseru i przykryć bezą. Mogą to być np. prażone jabłka, plasterki pomarańczy czy cząstki brzoskwiń z puszki. Taki dodatek nie tylko odmieni smak deseru, ale też podniesie jego wartość odżywczą.

Czytaj też:
Mój krem budyniowy zawsze wychodzi idealnie gęsty. To prosty przepis na smaczny dodatek do tortów i babeczek
Czytaj też:
Tym pysznym ciastem poczęstowała mnie ostatnio ciocia. Od razu poprosiłam o przepis