Wzięłam gotowe ciasto i szybko upiekłam pyszne ciasto. Prosty patent na ten deser znalazłam w internecie

Wzięłam gotowe ciasto i szybko upiekłam pyszne ciasto. Prosty patent na ten deser znalazłam w internecie

Dodano: 
Robienie crinkle cake
Robienie crinkle cake Źródło: Shutterstock / Rybalchenko Nadezhda
Gdy nie wiedziałam, co podać na weekendowy deser, przypomniałam sobie o cieście filo. Znajomi zachwalali desery z jego udziałem, a w internecie znalazłam banalny patent. Zrobiłam pyszne ciasto i już planuję kolejne pieczenie.

Ostatnio z ciekawości kupiłam ciasto filo. Nie używałam go wcześniej i tylko słyszałam, że po upieczeniu jest przyjemnie chrupiące. Z pomocą prostego przepisu na crinkle cake zrobiłam z niego deser, który okazał się być hitem w moim domu. Upieczenie tego ciasta nie zajęło mi wiele czasu, a smakołyk tak spodobał się moim bliskim, że teraz non-stop pytają, kiedy znów go przygotuję. Pewnie nie będą czekać długo, bo mam już kilka pomysłów na urozmaicenia.

Jak zrobić szybki deser z ciasta filo i prostych składników?

Pyszny deser z ciasta filo zrobisz raz-dwa. Musisz tylko wziąć płaty gotowego ciasta, złożyć je w coś na kształt harmonijki i po włożeniu do formy zalać masą przygotowaną z kilku tanich składników. Po zapieczeniu w piekarniku będzie smakowało wyśmienicie.

Przepis: Crinkle cake

Kultowy deser z ciasta filo, który zrobisz z kilku prostych składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
204 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mrożonego ciasta filo
  • 150 g masła

Na krem:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 180 g cukru
  • 90 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta filoCiasto filo rozmroź. Złóż jego arkusze w harmonijkę i umieść je w wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Podpiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut, a następnie polej stopionym masłem i zapiekaj przez kolejne 10 minut.
  2. Robienie kremu do szybkiego ciastaDo dużej miski wbij jajko. Dodaj do niego cukier wanilinowy, żółtka, śmietankę oraz mleko. Wymieszaj.
  3. Pieczenie crinkle cakeMasą zalej zapieczone z masłem ciasto filo i kontynuuj pieczenie w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Deser będzie gotowy, gdy stanie się złocistobrązowy.

Jak podawać crinkle cake?

Do tego prostego deseru z ciasta filo pasuje wiele dodatków. Moje dzieci szczególnie upodobały sobie słodki jogurt z owocami jagodowymi. Po prostu wymieszałam im borówki z jogurtem naturalnym oraz miodem. Mąż, który za tym owocem nie przejada, zjadł przysmak z duszonymi jabłkami przyrządzonymi jak do szarlotki. Oba warianty smakowały fanatycznie.

Inne warianty szybkiego deseru z ciastem filo

Niektórzy crinkle cake zapiekają z dodatkami. Na mniej więcej 10 minut przed końcem przyrządzania deseru dorzuć np. owoce jagodowe, powidła śliwkowe, pieczoną dynię lub rodzynki, a będzie smakowało fantastycznie. Możesz też posypać deser posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi, połączonymi z syropem klonowym lub miodem albo posmarować chrupkie ciasto porcją serka mascarpone lub ricotty, połączonego z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Decydując się na jedno z takich urozmaiceń, zmniejsz ilość cukru dodanego do kremu ze śmietanki, mleka i jajek, by deser nie był przytłaczający.

Czytaj też:
To proste i szybkie ciasto zrobiłam, gdy musiałam zużyć cytryny. Sekretem smaku jest chrupiący dodatek
Czytaj też:
Ucieram składniki i miksuję je z kawą. To szybkie, proste ciasto jest idealne na jesienne dni