Zaskocz rodzinę tym pysznym deserem. Biszkopt przełóż prostym kremem i podaj z owocami

Zaskocz rodzinę tym pysznym deserem. Biszkopt przełóż prostym kremem i podaj z owocami

Dodano: 
Biszkopt z kremem i owocami
Biszkopt z kremem i owocami Źródło: Shutterstock / Abo Photography
Ten biszkopt z kremem i owocami to ciasto na każdą okazję. Może być pysznym deserem na weekend, ale też tortem na urodziny czy inne święto. Jego zrobienie nie jest skomplikowane.

Sekret tego ciasta tkwi w prostocie. To zwykły biszkopt (podajemy sprawdzony i łatwy przepis), a do tego najprostszy i przepyszny krem ze śmietanki i mascarpone. To ciasto smakuje wszystkim łasuchom, tym bardziej że można je udekorować na wiele sposobów.

Jak zrobić biszkopt z kremem i owocami?

Zrobienie biszkoptu z tego przepisu, nie powinno sprawić ci problemu. Dobry biszkopt wymaga zachowania proporcji mąki, jajek i cukru. Do zrobienia ciasta z proporcji podanych w przepisie najlepiej dodać jajka w rozmiarze L.

Sekretem dobrze upieczonego ciasta jest odpowiednie ubicie masy jajecznej i piany z białek oraz dodanie dobrze napowietrzonej, przesianej przez drobne sito mąki (nie pomijaj tego etapu).

Sam krem to po prostu śmietanka kremówka ubita z mascarpone i cukrem. To uniwersalny krem, który można wykorzystać również do innych ciast i deserów. Świetnie nadaje się także do dekoracji babeczek.

Biszkopt zawsze warto nasączyć. Możesz do tego wykorzystać, jak w naszym przepisie, mocną, dobrą herbatę, ale jeśli ciasto będą jeść tylko dorośli, można nasączyć biszkopt rozcieńczonym z wodą lub herbatą alkoholem. Świetnie nadaje się zwykła wódka, ale też rum czy likier pomarańczowy.

Przepis: Biszkopt z kremem i owocami

Pyszne ciasto na każdą okazję.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8

Składniki

na biszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • 195 g mąki pszennej
  • 195 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżki wody

na krem:

  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • 250 g owoców
  • 4 łyżki dżemu
  • 1/3 szklanki mocnej herbaty

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie ciastaOddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę, dodając do niej 1,5 łyżki wody. Pianę przełóż do utartych żółtek i dodaj przesianą przez drobne sito mąkę. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Przelej ciasto biszkoptowe do tortownicy i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20-25 minut.
  2. Robienie kremuSchłodzoną śmietankę i mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i miksuj na sztywny krem.
  3. Dekorowanie ciastaPrzestudzony biszkopt przekrój na dwie części. Obie nasącz herbatą. Spód posmaruj dżemem i wyłóż połowę kremu. Nałóż drugą część biszkoptu, na nią resztę kremu. Udekoruj owocami.

Jak podawać biszkopt z kremem?

Do dekoracji ciasta możesz wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Latem będą to np. truskawki, maliny czy borówki, jesienią i zimą sięgnij po gruszki, śliwki lub cytrusy i owoce egzotyczne. Wierzch ciasta można też dekorować kawałkami batoników, ciastek, kolorowymi posypkami, ale też listkami mięty czy melisy.

Oprócz kremu ze śmietanki i mascarpone dobrze jest przełożyć ciasto również dżemem czy konfiturą dla przełamania smaków. Idealnie sprawdzą się tu dżemy porzeczkowe, ale też np. dżem pomarańczowy czy konfitura z wiśni.

Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku
Czytaj też:
To szybkie i tanie ciasto robię w niecałą godzinę. Wystarczy jogurt i składniki, które każdy ma w kuchni

Źródło: smaki.pl