Jeśli zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na Wszystkich Świętych, oto jedna z propozycji. Jest nią sernik, czyli tradycyjne ciasto, które kochają dorośli i dzieci. Ja z racji tego, że mamy w rodzinie ciocię cierpiącą na niestrawność, piekę lekki sernik jogurtowy. Nie zawiera dużo tłuszczu, dzięki czemu jest delikatny dla żołądka i nie tuczy. A zachwyca lekkością i puszystością.
Czy sernik jogurtowy zawiera ser?
Sernik jogurtowy może zawierać ser, a dokładniej twaróg sernikowy. Dzięki temu masa będzie nieco cięższa i bardziej kremowa. Ja jednak zupełnie pomijam twaróg, a robię mój sernik z gęstego jogurtu greckiego. Zawiera on więcej tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny, jednak o wiele mniej niż twaróg sernikowy. W zasadzie to ciasto powinno się więc nazywać jogurtowcem, ale tak naprawdę po smaku trudno rozpoznać, z czego zostało przygotowane.
Jak upiec sernik jogurtowy?
Sernik jogurtowy przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy bowiem tylko zmiksować wszystkie składniki, przelać do formy i upiec. Ciasto to można upiec na spodzie herbatnikowym lub bez. Jeśli zaś wolicie bardziej puszyste ciasta, jogurt możecie zmiksować z żółtkami, a potem całą masę wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Przepis: Sernik jogurtowy
Lekki sernik jogurtowy z jogurtu greckiego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 800 g gęstego jogurtu greckiego
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy sernikowejW misce wymieszaj jogurt grecki z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i budyniem. Nie ubijaj masy, by jej nie napowietrzać.
- Pieczenie sernikaPiekarnik rozgrzej do160 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przelej do niej masę, równomiernie rozprowadź. Sernik piecz ok. godzinę. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Sernik jogurtowy – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, dzięki którym sernik wyjdzie lekki i smaczny.
- Sernik jogurtowy możesz upiec na spodzie z całych herbatników lub rozkruszonych na piasek. Te drugie wystarczy wymieszać ze stopionym masłem. Masę ciasteczkową należy przesypać do formy, równomiernie rozprowadzić i ugnieść, a potem upiec na rumiano w 180 stopniach Celsjusza (ok. 10 minut).
- Sernik należy piec w niezbyt wysokiej temperaturze (ok. 160 stopni Celsjusza), do czasu, aż masa się zetnie, ale w środku pozostanie nieco rzadkawa (drgająca).
- Upieczony sernik należy pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 30 minut, a potem wyjąć go z piekarnika i całkowicie wystudzić.
- Sernik jogurtowy najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu. Musi bowiem dobrze wystygnąć i stężeć.
Czytaj też:
Genialny sernik bez pieczenia łączę z karmelem i orzeszkami. Nigdy nie zostaje nawet okruszekCzytaj też:
Najlepszy sernik pod słońcem robi moja babcia. Każdy, kto go spróbuje prosi o dokładkę