Mleczne desery są nie tylko smaczne, ale też całkiem zdrowe. To dlatego, że nie zawierają wielu kalorii, a przy okazji dostarczają cennych składników odżywczych. Wśród nich jest białko, wapń i fosfor. Jednym z łatwiejszych i smaczniejszych deserów przygotowywanych na bazie mleka jest budyń. Zwykle robimy go z torebki, jednak warto przygotować go domowym sposobem. To całkiem proste i nie trzeba żadnych wyszukanych składników. Dziś proponuję wam budyń w amerykańskiej wersji, czyli z dodatkiem ciastek i bananów.
Z czego przygotowuje się domowy budyń?
Przygotowanie domowego budyniu to bardzo prosta sprawa. Wystarczy dokładnie wymieszać mąkę z cukrem, mlekiem i żółtkami i całość zagotować na niedużym ogniu. Mieszankę trzeba cały czas mieszać, by się nie przypaliła. Budyń należy gotować na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Po przestudzeniu można go podać np. z sokiem malinowym czy zmiksowanymi owocami.
Jak zrobić amerykański pudding bananowy?
Pudding bananowy to klasyczny, amerykański deser. Składa się z warstw kremowego budyniu waniliowego, plasterków bananów i herbatników typu Nilla Wafers lub innych waniliowych. Ten prosty deser zwykle dekoruje się bitą śmietaną.
Przepis: Amerykański pudding bananowy
Amerykański pudding bananowy z herbatnikami
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - Amerykańska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 6
 - Liczba kalorii
 - 590 w każdej porcji
 
Składniki
- 1 l mleka
 - 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 2/3 szklanki cukru
 - szczypta soli
 - 2 łyżeczki waniliowego
 - 4 duże żółtka
 - 200 g herbatników waniliowych
 - 4 dojrzałe banany
 - 1 szklanka śmietanki 30%
 - 1 łyżka cukru pudru
 
Sposób przygotowania
- Gotowanie budyniuW garnku wymieszaj cukier, cukier waniliowy, mąkę i sól. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj rozkłócone żółtka. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż mieszanka zacznie gęstnieć i się zagotuje. Budyń gotuj 2-3 minuty na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij go z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
 - Układanie warstw deseruW pucharkach ułóż warstwę połamanych herbatników. Przykryj je warstwą plasterków banana, a potem częścią budyniu waniliowego. Znów ułóż warstwę herbatników, plasterków banan i budyniu. Wierzch deseru udekoruj połamanymi herbatnikami i plasterkami banana. Deser przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
 - Ubijanie śmietankiSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ozdobnie wyciśnij ją na wierzch deseru.
 
Pudding bananowy – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, dzięki którym pudding bananowy, wyjdzie taki, jak trzeba.
- Pudding bananowy najlepiej smakuje, gdy spędzi kilka godzin w lodówce. W tym czasie zmiękną bowiem herbatniki i wszystkie smaki dobrze się połączą.
 - Zamiast herbatników do puddingu bananowego można dodać biszkopty.
 - Do dekorowania deseru najlepiej użyć dobrze dojrzałych bananów. Są słodkie i poznacie je po żółtej skórce z ciemnymi plamkami.
 - Pudding bananowy można przechowywać w lodówce do 2 dni. Trzeba go jednak przykryć np. folią spożywczą, by nie wchłonął obcych zapachów.
 
Czytaj też:
To prawdopodobnie najzdrowsze ciastka świata. Tylko dwa składniki i zero cukruCzytaj też:
To lekkie bananowe ciasto robię bez pieczenia. Jest szybkie w przygotowaniu, tanie i zachwyca smakiem
