To lekkie bananowe ciasto robię bez pieczenia. Jest szybkie w przygotowaniu, tanie i zachwyca smakiem

To lekkie bananowe ciasto robię bez pieczenia. Jest szybkie w przygotowaniu, tanie i zachwyca smakiem

Dodano: 
Bananowe ciasto bez pieczenia
Bananowe ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Catsphoto
Jeżeli nie wiesz, co zrobić z dojrzałymi bananami lub szukasz deseru bez pieczenia, to zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na bananowe ciasto, które zrobisz bez włączania piekarnika, Inspirowałem się kultowym, angielskim deserem Banoffee pie.

Ciasto bez pieczenia, które łączy chrupiący spód z herbatników i masła, dojrzałe banany, gęsty krem czekoladowy i lekką jak chmurka warstwę śmietanową smakuje i wygląda fenomenalnie. Efektowny wygląd deseru sprawia, że możesz zastąpić nim tradycyjne torty nawet na specjalne okazje.

Jak zrobić bananowe ciasto bez pieczenia?

Deser nie wymaga wiele pracy. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, bo trzeba go schłodzić przed podaniem. Najlepiej schładzać to ciasto bez pieczenia co najmniej przez 3-4 godziny.

Spód z mojego przepisu możesz przygotować z ulubionych herbatników: maślanych, kakaowych lub pełnoziarnistych, bądź ciastek korzennych lub biszkoptów (okrągłych lub podłużnych). Warstwę czekoladową robię z domowej nutelli, ale możesz użyć kremu czekoladowego ze sklepu.

Do ciasta polecam wybrać dojrzałe, ale nie przejrzałe banany. Owoce mogą mieć na skórce ciemne plamki, które świadczą o tym, że są słodkie, ale nie powinny być bardzo miękkie i mieć ciemnego, obitego miąższu.

Przepis: Bananowe ciasto bez pieczenia

To proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia to deser idealny na co dzień i od święta. Do jego przygotowania używam tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Angielska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
580 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże banany

Na spód:

  • 400 g herbatników
  • 120 g masła

Na warstwę czekoladową:

  • 300 g kremu czekoladowego

Na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • 1 łyżka naturalnego kakao

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie spoduHerbatniki zmiel lub pokrusz na pył. Masło roztop w rondelku lub w kąpieli wodnej i pozostaw do przestygnięcia, ale musi mieć płynną konsystencję. Wymieszaj pokruszone herbatniki z przestudzonym masłem – masa na spód powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i wylep masą z herbatników oraz masła jej spód i brzegi formy, mocno uklepując. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby spód do ciasta stężał.
  2. Przygotowanie masy śmietanowejPrzygotuj wysokie naczynie ze szkła lub stali nierdzewnej. Wlej do niego śmietankę kremówkę i ubijaj, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodaj ekstrakt waniliowy oraz stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając ubijania. Ubitą na sztywno masę śmietanową przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Przygotowanie kremu czekoladowegoKrem czekoladowy ogrzej do temperatury pokojowej – jeżeli będzie schłodzony, to trudno będzie go rozsmarować na delikatnym spodzie.
  4. WykonanieNa schłodzonym spodzie rozsmaruj krem czekoladowy. Na kremie ułóż obrane ze skóry całe lub pokrojone banany i lekko dociśnij. Przykryj banany masą śmietanową i wyrównaj jej wierzch łyżką lub szpatułką.
  5. ChłodzeniePrzykryj bananowe ciasto bez pieczenia folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby stężało.

Jak podawać bananowe ciasto bez pieczenia?

Bananowe ciasto bez pieczenia podawaj mocno schłodzone. Przed podaniem udekoruj wierzch masy śmietanowej naturalnym kakao – wsyp kakao na sitko z małymi oczkami i posyp nim ciasto. Możesz również udekorować bananowe ciasto bez pieczenia posiekanymi orzechami i płatkami migdałów, wiórkami czekolady, czekoladowymi kropelkami lub pokrojonymi na małe kawałki rurkami waflowymi.

Cenne wskazówki do przepisu na bananowe ciasto bez pieczenia

Aby przygotować ciastka na spód, możesz użyć blendera kielichowego, blendera ręcznego lub malaksera. Możesz też przełożyć ciastka do torebki strunowej i rozdrobnić je za pomocą wałka. Jeżeli natomiast chcesz zrobić spód w zdrowszej wersji, polecam przygotowanie go z płatków owsianych i orzechów. Wystarczy, że wymieszasz całe lub lekko rozdrobnione płatki owsiane z podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami oraz masłem.

Krem czekoladowy użyty w moim przepisie możesz zastąpić czekoladą. Wtedy roztop 2 tabliczki z 2 łyżkami śmietanki kremówki w kąpieli wodnej i pozostaw do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Idealna zamiast kremu będzie też masa krówkowa. Aby dobrze rozprowadziła się po spodzie bez pieczenia, podgrzej ją w kąpieli wodnej lub w rondelku.

Czytaj też:
Jesienne tiramisu robię z sekretnym składnikiem. Przepis jest prosty, a deser zachwyca
Czytaj też:
Mam prosty przepis na ekspresowe ciasteczka z makiem. Pyszną przekąskę robię w 10 minut