Szybkie desery to jest to, co lubię. A desery, które na dodatek są zdrowe, wprost uwielbiam. Jeden z nich robię z płatków owsianych i jabłek. I nie tracę na jego przygotowanie zbyt dużo czasu, bo składniki wystarczy w zasadzie wymieszać, a potem całość zapiec. Taką zapiekankę można zjeść zamiast ciasta, ale świetnie sprawdzi się również jako śniadanie czy kolacja.
Wartość odżywcza płatków owsianych i jabłek
Płatki owsiane, to jeden z najzdrowszych produktów. A to dlatego, że są pełnoziarnistym produktem zbożowym. Otrzymuje się je bowiem przez rozgniecenie całych ziaren owsa. Dzięki temu zawierają mnóstwo cennych składników. Wśród nich jest skrobia, która należy do węglowodanów dostarczających nam wartościowej energii. Płatki owsiane zawierają też mnóstwo błonnika, który poprawia przemianę materii i doskonale syci. Dostarczają też witamin z grupy B, nieocenionych jeśli chodzi o pracę układu nerwowego i kondycję naszej skóry. Znajdziemy też w nich magnez, potas i wapń. Składniki te dobrze wpływają na mięśnie, serce i kości.
Jeśli zaś chodzi o jabłka, dostarczają nam witaminy C, która podnosi odporność. Są też dobrym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi. W ich składzie znajdziemy też dużo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika. Ma on zdolność obniżania poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Jak zrobić deser z płatków owsianych, jabłek i cynamonu?
Przygotowanie tego deseru jest szybkie i proste. Najwięcej czasu zajmie tu obranie i rozdrobnienie jabłek. Resztę robi się błyskawicznie, a potem na 30 minut wstawia całość do piekarnika.
Przepis: Deser z płatków owsianych i jabłek
Zapiekany deser z płatków owsianych, jabłek i cynamonu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
- Przygotowanie masyW dużej misce wymieszaj płatki owsiane z mlekiem. Odstaw je na 10 minut, by napęczniały. Dodaj jajka, cynamon i cukier. Całość dobrze wymieszaj, połącz z jabłkami i bakaliami.
- Pieczenie deseruFormę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę owsiano-jabłkową. Deser piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać deser z płatków owsianych i jabłek?
Deser z płatków owsianych i jabłek można podać na ciepło lub zimno. Doskonale będzie smakował polany miodem czy syropem klonowym. Smacznym i zdrowym dodatkiem do tej zapiekanki będzie też jogurt naturalny. Przełamie słodycz deseru, a także nawilży go i podniesie wartość odżywczą.
Czytaj też:
Do szarlotki dodaję płatki owsiane i nietypowe słodzidło. To mój patent na zdrowe i smaczne ciastoCzytaj też:
Genialny patent na szybki jesienny podwieczorek. Podpatrzyłam go u znajomej cukierniczki