Bazą tych kruchych ciastek jest przepis, który mam od lat. Dostałam go kiedyś od kolegi, który uczył się w szkole gastronomicznej i wykorzystuje go zawsze, kiedy mam ochotę na dobre ciasteczka. Wersja z imbirem jest jedną z tych, które lubię powtarzać. Imbirowe ciasteczka kojarzą mi się z jesienią, są też dobre na Boże Narodzenie, pięknie pachną i rewelacyjnie smakują.
Jak zrobić kruche ciasteczka imbirowe?
Ja do ciastek z imbirem zawsze dodaję też odrobinę cynamonu, który świetnie podkręca ich smak (nie przesadzam jednak z jego ilością, no chyba, że mam akurat ochotę na ciasteczka cynamonowe).
W przepisie podaję dodatek margaryny do pieczenia. Ma ona bardziej neutralny smak niż masło. Można ją zastąpić w przepisie masłem, jeśli masz ochotę na bardzo maślany smak ciasteczek. Masło również powinno być schłodzone, ponieważ kruche ciasto nie lubi ciepła. Tłuszcz najlepiej przesiekać energicznie z mąką, a potem zagnieść wszystkie składniki. Ja zawsze dodatkowo potem schładzam ciasto. Kruche ciasto można też przygotować dzień czy dwa dni wcześniej i do momentu pieczenia przechowywać je w lodówce. Takie ciasto można też mrozić.
Do ciasteczek w tej wersji ja czasem dodaję również skórkę otartą z pomarańczy.
Przepis: Ciasteczka imbirowe
Kruche ciasteczka z imbirem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 500 g margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZimną margarynę posiekaj z mąką. Zagnieć szybko wszystkie składniki na ciastka i odłóż ciasto na ok. 30 minut do lodówki
- Pieczenie ciasteczekCiasto podziel na części. Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj ciastka o dowolnym kształcie. Piecz 12-15 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Jak udekorować ciasteczka imbirowe?
Ciasteczka imbirowe są smaczne same w sobie, ale można je też dodatkowo udekorować. Sprawdzą się tu dowolne polewy czekoladowe, ale też lukier. Można go łatwo zrobić cukru pudru oraz soku z cytryny czy pomarańczy. Na pół szklanki cukru wystarczy wziąć 1-2 łyżki soku i dokładnie wymieszać. Do lukru pomarańczowego warto dodać odrobinę skórki otartej z owocu. Taki lukier doskonale pasuje do ciastek z imbirem. Jeśli bardzo lubisz imbir, na lukrze, zanim zastygnie, można dodatkowo ułożyć niewielkie kawałki kandyzowanego imbiru.
Czytaj też:
Te mięciutkie ciasteczka dyniowe są hitem w moim domu. Robi się je bardzo łatwoCzytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka